Наградиха победителите в IV Международен фолклорен фестивал „Сапарева баня 2018”

Снимки: Община Сапарева баня

Наградени бяха победителите в IV Международен фолклорен фестивал “Сапарева баня 2018”, под наслов: „Мома пее, гора се люлее”. Организатори на престижния Международен фестивал са НЧ „От извора – 2013”, Община Сапарева баня, със съдействието на кмета Калин Гелев и ТВ „Родина”. Интересът към изданието бе огромен, като в него взеха участие над 1 000 изпълнители от различни краища на България и Македония.

Тазгодишното издание на фестивала премина под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС, а мотото бе: „Това е България”. Изданието се осъществи по проект "Културната идентичност на община Сапарева баня като част от културно-историческото наследство на България и ЕС", финансиран по грантова схема 

„Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018" и съфинансиран от Oбщина Сапарева баня. 

За да повишат информираността относно същността и ролята на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, по време на фестивала, организаторите пускаха рекламен клип, посветен на Българското председателство, и раздаваха на жителите и гостите на Сапарева баня специално изработени информационни брошури.        

Приветствие към участниците отправи председателят на Общински съвет Сапарева баня Иван Куйов. В словото си той каза: „Фестивалът се превърна в една хубава традиция за нашата община, в един празник на колоритния певчески и танцов фолклор. За четвърта поредна година, в рамките на два дни, на сцената на амфитеатър „Гейзера”, се изявяват стотици малки и големи таланти от страната и чужбина. Със своите изяви, те радват жителите и гостите на нашата община и възраждат хубавия народен фолклор. Любителите на българския песенен и танцов фолклор се докосват до неговото богатство, многообразие и колорит. А Сапарева баня отново е домакин на това национално богатство. Публиката има възможност да се наслади и на пъстрите емоционални изпълнения на гостите от Македония.”

Жури на Международния фестивал в Сапарева баня бе: изпълнителката и музикален педагог Севдалина Спасова, проф. д-р на филологическите науки и фолклорист Костадин Динчев и Кирил Бельов – хореограф и арт мениджър.

Културно-уметническо дружество "Вера Йоцик" от Македония, с ръководител Драго Лазаревски, бе класирано на 2-ро място в категорията "Танцови състави за обработен фолклор до 18 г." Гостите от Македония бяха наградени с бронзов медал и диплом за участие. Фолклорно трио "Авлига" от град Дупница, с худ. ръководител Райна Христова, взе приза "Лауреат на фестивала".

Виктория Добрева от НЧ "Миньор - 2006" от община Бобов дол грабна специалната награда на ТВ „Родина” – изработване на видеоклип.

Сапаревобанецът Иван Начов от НЧ „От извора – 2013” бе удостоен със специалния приз "Награда на Кмета на община Сапарева баня". Начов получи статуетка, диплом и парична награда. Иван Наумов, който е от същото читалище, получи специалната награда за "Най-добър музикален съпровод".

На Недко Косовки от НЧ "Климент Охридски - 1927", град Симитли бе присъдена статуетка и диплом за "Най-атрактивно изпълнение" по време на фестивала.

С талантливо и вълнуващо представяне ДФТА "Искрица" към НЧ "Витоша - 1951", с ръководител Евгения Гордиенко, грабнаха специалната награда – заснемане на видео клип в памет на доайена на танцовото изкуство Костадин Руйчев.

За емоционалното и звучно изпълнение на песента „Ой, зайди, зайди”, МФГ „Войводите” към НЧ „Никола Вапцаров – 1927” от с. Мосомица, община Гоце Делчев също имаше приз. С техния художествен ръководител Никола Донков, те получиха специалната награда на НЧ "От извора - 2013". Освен статуетка и диплом за участие, за тях имаше и парична награда.

За добре пресъздаден народен обичай награда получи Женска певческа група за автентичен фолклор ,,Здравец" към НЧ ,,Отец Паисий-1927". Самодейците от с. Левуново, общ. Сандански, с ръководител Мая Стоименова, заслужиха първото място на журито в тази категория.

В категорията „Словесен фолклор до 10-годишна възраст” първото място бе отредено на арт студио „Усмивка” към ОУ ,,Св. Св. Паисий Хилендарски" от гр. Кюстендил, с ръководител Николай Керацинов. В същата категория до 18-годишна възраст първото място бе присъдено на Веселина Бойчева от село Логодаж, община Благоевград.

За „Най-запазена носия” награда получи Иванка Велинова от НЧ „Спасовица – 2008”, с. Николичевци, община Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK