Наградиха победителите от XII Национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” – Кюстендил, 2018

Снимки: Infomreja.bg

В синята зала на читалище „Братство 1869“ – Кюстендил, официално бяха обявени резултатите и наградени победителите в XII Национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” – Кюстендил, 2018.

Наградите връчиха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и председателят на централното кюстендилско читалище Иван Андонов.

„Това начинание се превърна в едно от водещите в страната. Благодаря на общината за подкрепата и на почитаемото жури, което се старае безпристрастно да работи и да оценява, което е изключително трудно“ каза Иван Андонов.

„Благодаря ви затова, че благодарение на вас Епохата Биньо никога не свършва“, бяха думите на Петър Паунов.

В анонимната надпревара тази година заявиха участие 312 поети с 936 стихотворения. Жури в състав – Председател Димитър Христов – секретар на Съюза на българските писатели, и членове - литературният критик Константин Еленков, Пламен Анакиев - поет и издател и кюстендилските поети Благой Ранов и Методи Джонев определи наградените творби.

На официалното награждаването голяма част от победителите не успяха да присъстват, но затова път бяха изпратили поздравителни писма.

Сред наградените присъстваха Виолета Кунева от София, която е и големия победител в конкурса, Маргарит Жеков от София, който е със специална награда и над 90-годишната Василка Якимова от село Николичевци, която получи специална награда за най-възрастен участник.

Тримата  отличени представиха своите стихотворения, а приятели на Биньо Иванов разказаха спомените си за поета.

Литературният конкурс е ежегоден. Организира се от читалище „Братство 1869” и Община Кюстендил и се провежда под патронажа на кмета на Общината  Петър Паунов.

Целта на конкурса е да продължи ярката литературна традиция на Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има безспорен принос творчеството на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с този град.


 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK