Наградиха отличените в ученическия конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“

Снимки: ДНП "Рила"

На официална церемония в Благоевград Дирекция Национален парк „Рила” и партньорите от община Благоевград, РУО – Благоевград, и Центъра  за личностно и творческо развитие връчиха дипломи и предметни награди на победителите в ІV Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила”– познат и непознат“. Наградите са за ученически рисунки в две категории – І-ІV и V-ХІІ клас, за разказ (V-VІІ), за есе (VІІІ-ХІІ) и за фотография (І-ХІІ).

В четвъртото издание на конкурса взеха участие ученици І до ХІІ клас от цялата страна, като общият брой на творбите е 1091 - над четири пъти повече от миналата година. Компетентно жури определи по категории най-добрите творби от постъпилите общо 762 рисунки, 124 разказа и есета и 205 фотографии.

Директорът на Национален парк „Рила“, Крисимир Андонов, зам.-областният управител Иван Стоянов, началникът на РИО-Благоевград, Ивайло Златанов, началникът на отдел „Образование“ към община Благоевград, Симона Митова, проф. Георги Драчев от Югозападния университет „Неофит Рилски“ бяха след личностите, които връчиха награди на отличените в конкурса ученици.

Общо в пет категории бяха връчени първо, второ, трето място и поощрителни награди. Жури определи първо място за „рисунка“ от 1-4 клас да отиде при Парисиана Николова от Велинград, на второ място бе отличена Христина Христова от Благоевград, а на трето – Берин Али от Кърджали. В същата категория за възрастова група от V до ХІІ клас, трето място е за Светлана Петрова от Велико Търново, на второ – Десислава Димитрова от Ловеч и на първо е Даниел Петров от Русе.

За фотография в конкурса на трето, второ и първо място се класираха Цветелина Грозданова от Панагюрище, Ема Недева от Гоце Делчев и Георги Попадийн от Костенец. Организаторите са категорични, че с всяка изминала година, изборът става все по-труден, защото децата стават все по-талантливи. Това е и причината в категориите „Разказ“ и „Есе“ да има две втори и две трети места.

На първо място със своя разказ бе отличен Мартин Станоев от Благоевград, второто е за Милица Иванова от Варна и Енисел Кунчова от Якоруда, трети награди рполучиха Метие Ходжова от Велинград и Лора Каменова от Берковица. На първо място журито постави Станислава Стефанова от Петрич. След нея останаха Йоана Борисова от Дупница и Любомира Димитрова от Свищов, а третото място е Николай Манолев от Петрич и Семра Молаали от Гоце Делчев.  

Творбите на участниците ще останат изложени във фоайето на сградата на Младежки дом.

Гостите на празника, предимно представители на образователни институции, преподаватели и родители имаха възможност да участват в премиерата на юбилейния филм „Национален парк „Рила“ и зоната на вечните снегове“ и да разгледат и изложбата от ученически рисунки и фотографии. За доброто им настроение на участници се погрижиха възпитаниците на  Центъра за личностно и творческо развитие на община Благоевград и читалище „Никола Й. Вапцаров“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK