Наградиха читател, дарител и приятел на Архива в Кюстендил

Снимки: Личен архив

Днес, по случай Международния ден на Архивите Отдел "Държавен архив" – Кюстендил, връчи грамоти на номинираните в категориите „Читател за 2018 г.“, „Дарител за 2018 г.“ и „Приятел на Архива за 2018 г.“.

С най-много посещения за „Читател на 2018 г.“ е наградена Светла Александрова – Анева. От 2009 г. тя е уредник в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. Представя творчеството на Майстора и други кюстендилски художници в редица изложби и публикации.

Дарител на 2018 г. е Никола Кадийски за предоставените от него документи от личен произход, отразяващи дейността му в сферата на просветата, профсъюзната дейност, краезнание и култура. Те са регистрирани като самостоятелен архивен фонд.

Приятел на Архива за 2018 г. е Стефан Христов, който като създател и администратор на фейсбук групата „Стари снимки от Кюстендил“, популяризира снимки, статии и информации от фейсбук страницата на Държавен архив – Кюстендил.

Всеки от тях получи и календар на Държавна агенция „Архиви“.

На събитието присъстваха ученици от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ – Кюстендил, придружени от педагогическия съветник Елеонора Христова.

Учениците се запознаха с реда за ползване на документи в читалнята, с личен и учрежденски фонд, както и с Информационната система на държавните архиви.

Освен това бяха експонирани оригинални архивни документи на Читалище „Братство“ – Кюстендил във връзка със 150-годишнината от създаването му, които предизвикаха голям интерес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK