Наградиха най-добрия атлет на България за 2017 г. Тихомир Иванов

Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградата на Тихомир Иванов, който бе избран за Атлет на България за 2017 г. Състезателят по скок височина спечели 20-ото издание на традиционната анкета, организирана от Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и списание „Атлетика“.

През изминалата година Иванов стигна до финал на световното първенство с личен рекорд в квалификациите, завърши 4-и на европейското първенство в зала, спечели 1-о място на европейското отборно първенство – Първа лига, стана вицешампион на балканския шампионат в зала и завоюва 2-о и 4-о място на турнири от Диамантената лига.

„За мен е голяма чест да бъда избран за Атлет на България за 2017-а, след като през 2016-а година получих наградата за изгряваща звезда. Благодаря на спортния министър Красен Кралев и на президента на федерацията Добромир Карамаринов за това, че помагат много на българския спорт“, заяви Тихомир Иванов по време на награждаването.

Министър Кралев увери, че и във втория му мандат начело на ММС държавата ще продължи да прави сериозни инвестиции в спортната инфраструктура, която ще се използва за подготовка и състезания по лека атлетика.

„Освен цялостната реконструкция на „Асикс Арена“, инсталирахме отопление и осветление на закритата зала в Сливен. В момента работим по закритата зала на „Локомотив“ в Пловдив. Тя ще бъде завършена за следващия сезон и ще разполага с нова писта. В Кюстендил започнахме по същия начин – подменяме осветление, правим нова писта. Изградихме писта в Хасково, в момента изграждаме писта и в Сандански. Поставили сме си задача до края на календарната година да бъде готова залата в Бургас. Предстои реконструкция и на закритата зала в Добрич - тя е изключително стратегическо и важно за българската атлетика съоръжение, което пое основната тежест по подготовката на нашите състезатели през последните 7 години“, заяви Кралев.

Министърът очерта и перспективите в най-близко бъдеще София да има възможност да домакинства на атлетически състезания от висок ранг. „Смятам, че тази година ще стартираме и реконструкцията и изграждането на стадион „Академик“. Той също е изключително важен, за да могат да се поемат международни състезания на открито, защото стадион „Васил Левски“ така е конструиран, че не може. Смятам, че „Академик“  че ще стане истинският дом на българската атлетика“, добави Кралев.

Той акцентира върху факта, че расте много силно поколение млади атлети като Александра Начева и Лиляна Георгиева. „Те са водещите ни състезатели, но има  и други таланти, което значи, че през последните години се е работило много добре и ние трябва да отговорим адекватно на тези успехи. Мисля, че младите ще са готови за следваща олимпиада - ако не да носят трофеи, то поне да участват, за да покажем на света какво талантливо поколение имаме. Като направим подходящата инфраструктура, децата сами ще намерят пътя си към най-престижния олимпийски спорт“, завърши Кралев и пожела здраве и късмет на спортистите през 2018 година.

За най-добър треньор на 2017 г. в анкетата бе определен Георги Гетов, личен наставник на Тихомир Иванов. Той бе награден от Илияна Захариева – директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел, партньор на БФЛА.

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов връчи на Александра Начева и нейния треньор Стойко Цонов отличието за изгряваща звезда в българската атлетика.

„2017-а година бе успешна за българската атлетика. Има бум на младите състезатели, които са нашата надежда за бъдещето. Годината е успешна и с откриването на новата зала „Асикс Арена“. На 10 февруари там ще посрещнем първото международно състезание – Балканския шампионат за юноши и девойки до 20 години. Още веднъж благодарим на правителството и специално на министър Кралев затова, че сбъднаха тази наша мечта“, каза Карамаринов.

Главният редактор на списание „Атлетика“ и координатор в БФЛА Антон Бонов връчи на Лиляна Георгиева и нейната треньорка Радмила Станкович отличието за любимец на феновете.

„Целта на анкетата е да засвидетелстваме уважение към труда на най-добрите ни атлети. Успехите на елитните спортисти привличат все повече участници в нашите младежки програми и непрекъснато нараства броят на децата, които искат да тренират лека атлетика“, каза Антон Бонов.

Класиране в анкетата „Атлет на България“ 2017:

1. Тихомир Иванов (скок височина – 2.31 м) - финалист на световното първенство с личен рекорд в квалификациите, 4-и на европейското първенство в зала, 1-о място на европейското отборно първенство – Първа лига, вицешампион на балканския шампионат в зала, 2-о място и 4-о място на турнири от Диамантената лига.

2. Ивет Лалова-Колио (100 м – 11.25 сек, 200 м – 22.82 сек) - два полуфинала на световното първенство, 1-о място на европейския отборен шампионат на 200 м, 4-о място на турнир от Диамантената лига на 200 м.

3. Радослава Мавродиева (гюле – 18.36 м (зала) - вицешампионка на европейското първенство в зала, 2-о място на европейското отборно първенство - Първа лига, балканска шампионка в зала, вицешампионка на балканския шампионат на открито.

4. Мирела Демирева (скок височина – 1.92 м) – 7-о място на световното първенство, вицешампионка на балканския шампионат, 3-о място на Европейското отборно първенство – Първа лига, 5-о, 6-о и 7-о място на турнири от Диамантената лига.

5. Александра Начева – 16 г. (троен скок – 13.64 м, скок дължина – 6.06 м) – световна вицешампионка за девойки до 18 години на троен скок, 4-о място на европейското първенство за девойки до 20 години на троен скок, балканска шампионка на троен скок за девойки до 20 години в зала, балканска шампионка на троен скок за девойки до 18 години на открито, три национални рекорда за девойки до 18 години на открито.

6. Лиляна Георгиева – 17 г. (бягания на средни и дълги разстояния – 800 м – 2:06.89 мин, 1500 м – 4:16.73 мин, 3000 м - 9:24.65 мин (зала) - вицешампионка на Европа за девойки до 20 години на 1500 м, шеста на 1500 м на световното първенство за девойки до 18 години, балканска шампионка за девойки до 20 години в зала на 1500 м и 4х400 м, балканска шампионка за девойки до 20 години на 1500 м и 3000 м, бронзови медали на балканския шампионат в зала за жени на 800 м и за девойки до 20 години на 4х400 м на открито, 15 национални рекорда в различните възрастови групи при девойките в зала и на открито.

7. Георги Цонов (троен скок – 16.93 м) – 8-о място на европейското първенство в зала, 2-о място на Европейското отборно първенство – Първа лига, вицешампион на балканския шампионат на открито.

8. Габриела Петрова (троен скок – 14.19 м) – 2-о място на Европейското отборно първенство – първа лига, 5-о място на турнир от Диаматената лига.

9. Валентин Андреев (чук – 5 кг - 69.60 м) – бронзов медал от европейския младежки олимпийски фестивал, два национални рекорда на чук (5 кг) за юноши до 18 години.

10. Момчил Караилиев (троен скок – 17.05 м) - балкански шампион на открито.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK