Традиционният Богоявленски водосвет бе отслужен във всички гарнизони на Българската армия

Снимка: Президентство

„Измолвайки Божията благодатна помощ и закрила над нашето войнство и целия ни народ, прекланяме глави и се молим за вечното спасение в Господа на всички знайни и незнайни герои на родната ни армия. Полагали, полагащи и днес живота си за свободата и независимостта на нашия народ, за неговата цялост и за запазването на българската държавност“. Това каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в тържественото си  слово по време на Богоявленския водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в София, отслужван традиционно днес, 6 януари. „Прекланяме се пред подвизите им и като се вдъхновяваме от оставения ни от тях пример на героизъм и жертвена любов, полагаме своите усилия стореното от тях да не остава напразно. Делото им да пребъде във вековете, та нашата обща родина майка България да продължава и през третото хилядолетие уверено по пътя на своя държавен, културен и обществен възход, духовно подпомагана и от светата ни Православна църква“, каза още патриарх Неофит.

Тържественият водосвет беше отслужен от свещеници от Българската православна църква в присъствието на патриарх Неофит. Със светена вода бяха поръсени знамената-светини на 6-и пехотен Търновски полк, 30-и пехотен Шейновски полк, 23-и пехотен Шипченски полк, 13-и пехотен Рилски полк, 25-и Драгомански полк, 15-и пехотен Ломски полк, на 24-и пехотен Черноморски полк и щандарт на Първи конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42 600 - Мусачево.

Ритуалът завърши с полагане на венци пред Паметника на незнайния воин и тържествен марш на гвардейците. На него присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-министрите ген. Атанас Запрянов и Анатолий Величков, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и неговите заместници - генерал-лейтенант Пламен Атанасов и вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов  и други висши военни, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и народни представители, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, представители на запасното войнство и военнопатриотични и родолюбиви организации, военни аташета.   

Богоявленският водосвет бе отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK