Държавен архив – Кюстендил, награди читател, дарител и приятел на институцията за 2017 година

Снимки: Infomreja.bg

За втора поредна година честването на Международния ден на архивите 9. юни от Държавен архив – Кюстендил, бе отбелязано с награждаване в три категории – читател, дарител и приятел на институцията за 2017 година.

За най-голям брой посещения в Държавния архив за миналата година бе награден Валентин Дебочички – директор на Регионален исторически музей -Кюстендил.

„Благодаря за ценните награди. Архивите и музеите са места за памет, а нашия териториален архив, притежава изключително ценни документи и от периода на българското възраждане и особено от следосвобожденския период. И както казва един мой колега – нищо не се е случило, ако за него няма документ. Така, че документите са важни!“, каза Валентин Дебочички.

За приятел на 2017 година на Държавен архив – Кюстендил, бе награден Иван Сапунджиев – председател на НЧ „Зора“ – Кюстендил.

„Г-н Сапунджиев се ползва с много заслуги към архива. Много са дарените документи от него, даренията включват и техника“, каза Петър Шейков – началник на Държавен архив – Кюстендил.

„Приемам тази награда от името на всички членове на читалище „Зора“ – Кюстендил. Читалището ни е дългогодишен дарител, дарили сме на Държавен архив – Кюстендил, над един камион с документи. А днес подаряваме на архива две уникални свидетелства за връчване на орден за храброст „Александър“, дадени на нашия съгражданин Фердинанд Полцениус, който остава свързан с Кюстендил като адвокат и виден юрист. Обичайте и вие Кюстендил, така както са го обичали и тези преди нас“ каза Иван Сапунджиев.

Дарител на 2017 година на Държавен архив – Кюстендил, е Явор Тодоров от Дупница. Благодарение на него в архива са постъпили изключително ценни документи, свързани с дейността на македоно-одринското дружество „Единство“ с председател Никола Лазарков.

„Документи с оригинални ръкописи, печати..., лична кореспонденция с интересно съдържание. Г-н Тодоров дари снимки на „Осоговски юнак“ – Кюстендил, от различните събори, ценен ръкопис на Никола Лазарков. От личната си колекция с пощенски картички г-н Тодоров предостави изгледи на дупнишкия регион. Към даренията се прибавя и снимкова колекция на генерал Тодоров“, уточни Петър Шейков.

„Благодаря за наградата, оценявам високо значението и ролята на Държавен архив – Кюстендил, и не само в регионален мащаб“, каза Явор Тодоров.

Наградените получиха календар, книга и грамота.

На награждаването присъстваха ученици от ЕГ „Д-р Петър Берон“.

Документите, които се съхраняват в Държавен архив – Кюстендил, поставени вертикално са близо един километър.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK