Поредни награди за учениците на Заприна Глушкова от СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово

Снимка: Заприна Глушкова

Отличените ученици са седмокласничката Анелия Спахиева и дванадесетокласникът Георги Спахиев

Вчера пристигнаха нови национални награди за възпитаниците на старши учителя по български език и литература в СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово, Заприна Глушкова.

Този път отличията са от Тринадесетия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – Русе, чиито резултати станаха ясни преди около месец. В него участваха 254 млади автори от цялата страна с 305 творби и 9 журналистически екипа.

За поредна година той беше посрещнат с голям интерес от пишещите млади хора на възраст от 7 до 19 години, разпределени в три възрастови групи: І възрастова група - до IV клас; ІІ възрастова група - от V до VII клас, и ІІІ възрастова група - от VIII до XII клас.

За І възрастова група и в двата раздела „Литература“ и „Журналистика“ темата, по която писаха децата, „Спечелихме един приятел, а това не е малко“, беше посветена на 100-годишнината от рождението на любимия детски писател Джани Родари.

За ІІ и ІІІ възрастова група в раздел „Литература“ беше „Бяла лястовичка. Има ли я!“, посветена на 140 години от рождението на Йордан Йовков.

В раздел „Журналистика“ за двете групи темата бе „Времето е жестоко“, свързана със 125 години от рождението на Гео Милев.

Компетентно жури с председател Нели Пигулева - поетеса, редактор във вестник „Утро” (Русе), изчете получените от цялата страна творби и удостои двама от учениците на СУ "Ниикола Вапцаров" - Хаджидимово, които работиха под ръководството на Заприна Глушкова.

Това са седмокласничката Анелия Спахиева, която получи ВТОРА награда за есе в раздел „Журналистика“ (втора възрастова група), и дванадесетокласникът Георги Спахиев, който в трета възрастова група получи ТРЕТА награда за есе, отново в раздел „Журналистика“.

Двамата са единствените наградени представители и от региона, и от областта, с изключение на поощрение за ученик от Петрич.

Конкурсът за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ е вписан в Националния календар на Министерството на културата и подкрепен от Регионално управление на образованието - Русе.

Поради усложнената епидемиологична обстановка учениците получиха наградите си вчера чрез куриер.

"Много съжалявам, че заради пандемията в страната, тази година официално награждаване няма да има. А точно там младите творци се запознават, обменят опит и стават приятели … Градят приятелство, което поддържа пламъка на техния творчески дух. Това са и целите на конкурса - развиване на творческото въображение и талант, укрепване на човешките ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност, както и споделяне на литературни дарби и създаване на творчески контакти", коментира Заприна Глушкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK