Наградиха двама млади автори в първия конкурс за пиеса на абсурда „Наум Шопов”

снимки: infomreja.bg

Двама млади автори спечелиха първия национален конкурс за българска пиеса на абсурда, проведен в Благоевград. „Малки ритуали на сбогуване” на Оля Стоянова и „Извънземно” на Иван Димитров си поделиха първото място. Младите творци получиха почетен плакет и по 1500 лв.

Решението бе взето единодушно от журито в състав: режисьорката Лили Абаджиева, журналистът Бойко Василев и писателят Румен Леонидов.

При обявяването на конкурса от благоевградския театър поканиха Наум Шопов да бъде почетен председател на журито, но след внезапната му кончина, домакините решиха театралното състезание да носи името на гениалния български актьор.

„Преименувахме конкурса, който първоначално се казваше „Носорог”. Посветихме го на Наум Шопов, защото приживе той бе сред най-ревностните поддръжници на новаторската идея”, обясни директорът на благоевградския драматичен театър Николай Кимчев.

В първото издание се включиха 75 участници, които изпратиха свои пиеси на абсурда.

"Очаквахме 10-15 творби, тъй като това е по-различен жанр, не е лъжица за всяка уста. Някои участваха с готови неща, лежали във времето и пространството, други бяха специално написани за конкурса. Трудно решихме да разделим първата награда, но и двамата са много качествени автори", каза Румен Леонидов.

Бойко Василев обяви, че мечтата му е пиесите на отличените млади автори да имат своята публика. "В Сърбия напук се гледа сръбско кино, а тук не е така", добави с огорчение той.

Според Лили Абаджиева раждането на двама талантливи български драматурзи е събитие. "Българските пиеси трябва да имат български драматурзи. Очакваме Оля и Иван да ни поканят на прощъпулника на техните пиеси", каза режисьорката.

Отличените пиеси ще бъдат поставени първо на благоевградска сцена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK