На джаз сцената в Банско награждават млади хора, допринесли за културата

Снимка: Darik News

Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчват годишните награди „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в рамките на VI Национална конференция „Достъп на младите хора: Предизвикателства пред образованието по изкуства“ в Банско.

Конференцията и наградите се организират по случай 12 август, обявен от ООН за Международeн ден на младежта.

Основна цел на Националната конференция е да отвори пространство за национално отговорен разговор между всички участници в социалния диалог в областта на културата и младите хора за създаване на благоприятна, насърчаваща и подкрепяща приобщаване на младите хора към културата в България среда.

Официалнната церемония по връчване на годишните награди „ПроКултура“ ще се състои днес на сцената на „Международен джаз фестивал Банско“.

За носители на наградите „Достъп до култура“ за 2018 година Комитетът по номинациите определи следните иновативни проекти:

За пръв път се връчва награда „ПроКултура” за цялостен принос за разшираването на достъпа на младите хора до култура на г-жа Николина Ангелова – учител по музика и диригент на духовия оркестър на I-ва Английска езикова гимназия – София.

Категория „Национален културен институт“

НАЦИОНАЛНА ФИЛХАРМОНИЯ – проект ДЕТСКИ ФИЛХАРМОНИЧЕН ХОР и ОНЛАЙН СТИЙМИНГ на КОНЦЕРТИТЕ И ВИДЕО ЗАПИС НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦАТА

Категория „Общински културен институт“

ЛИТЕРАТУРНО СТУДИО "ПЕГАС" – ПЕРНИК

Категория “Детска градина”

ДЕТСКА ГРАДИНА „ЕВРОПЕЙЧЕТА” – ВРАЦА – целенасочена и системна работа за разширяване и подпомагане достъпа до култура чрез конкурси, изложби, концерти, клубна дейност и инициативи пред обществеността

Категория “Начално училище”

НУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" – КЮСТЕНДИЛ – проект "ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ"

Категория “Основно  училище”

ОУ "ИВАН ХАДЖИЙСКИ" – ТРОЯН - ПРОЕКТ "ХОРОВОДНО МЕЖДУЧАСИЕ" И ПРОЕКТ ТЕАТРАЛНО СТУДИО "ФЮТ"

Категория “Средно  училище”

ЧАСТНО СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "РЬОРИХ" – за проектите: МУЗИКАЛЕН САЛОН „РЬОРИХ”, ТЕАТРАЛНА СЦЕНА „СВЕТЛИНИТЕ НА ГРАДА”, ЛИТЕРАТУРЕН ТЕАТЪР, ТАНЦОВА ШКОЛА, ГОДИШНИ ИЗЛОЖБИ.

Категория “Гимназия”

91. НЕМСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. КОНСТАНТИН ГЪЛЪБОВ” – СОФИЯ – проект УЧИЛИЩЕН ХОР НА НЕМСКАТА ГИМНАЗИЯ

Категория „Община“

ОБЩИНА КНЕЖА – проект „ДЕТСКИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ "ЗВЕЗДЕН ПРАХ"

Категория „Културна организация“

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЙСКА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ – ВАРНА - проект МЕЖДУНАРОДЕН ФЛЕЙТОВ КОНКУРС

Категория „Гражданска организация“

ФОНДАЦИЯ "АРДЕНЦА" – проект МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ПИАНИСТИ-НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ VIVAPIANO

Целта на Националната кампания за достъп на младите хора до култура е стимулиране на социалното приобщаване, равенството и активното участие на младите хора в културните процеси, насърчаване на творческо поколение и достъп на младите хора до култура и утвърждаване на социалната мисия на българската култура.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK