Наградата за "Почетен гражданин" на Благоевград е безплатно паркиране в синя зона

Снимка: Infomreja.bg

На редовната си пресконференция председателят на Общински съвет – Благоевград, Радослав Тасков, запозна журналистите с дневния ред на предстоящата редовна сесия.

Утрешното заседание ще започне с официален с отговор на кмета, д-р Камбитов, на питане на общинския съветник Злата Ризова.

Питането е във връзка с издадена заповед № 89 от 23. януари 2018г, с която се внасят разяснения по повод измененията в Наредбата за определяна и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград.

Тасков представи накратко двете предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин”. Първата номинация е на проф. д-р Крум Кацаров за принос в развитието на съвременната гастроентерология в България. Д-р Кацаров е носител на най-високото отличие на Република България - орден „Стара планина“.

Втората кандидатура е на Константин Стефанов Цеков, един от основателите на групата ФСБ, за принос в развитието на българското изкуство и култура и популяризирането на Благоевград. Константин Цеков е носител на награда „Грами“ от 1990 г.

В отговор на журналистически питания по повод на носителите на званието „Почетен гражданин“, Тасков се ангажира да направи няколко предложения.

Първото предвижда предоставяне на право на безплатно паркиране в синя зона на носителите на званието.

Второто е за обособяване на галерия на публично място, със снимки и кратки анотации за приноса и заслугите на почетните граждани на Благоевград.

Тасков даде разяснения по повод на обсъждането в интернет пространството на критериите за избор на обществен посредник и по-специално, изискването за правно образование на кандидатите, което ограничава значително кръга от хора, които могат да кандидатстват.

Критериите приети от избраната временна комисия по номинация и провеждане на процедура по избор са на база приетия в края на миналата година Правилник за организацията и дейността на обществения посредник, който от своя страна е приет изцяло в духа на разпоредбите от националното законодателство.

В повечето случаи общественият посредник ще се сблъсква с казуси на граждани, които ще изискват именно правно образование за разрешаването си.

Председателят на Общински съвет изрази и личната си позиция, че кандидатура на доцент д-р Валентин Василев отговаря на всички изисквания и притежава необходимите експертни и личностни качества да изпълнява дейността на обществен посредник на територията на Благоевград.

Той изрази увереност, че това е изключително стойностна кандидатура, около която ще се обединят представителите на различните политически сили и в крайна сметка доцент Василев ще бъде избран с необходимото мнозинство от 2/3 общински съветници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK