Холандка се опита да пренесе 97 000 евро през Калотина

Снимка: Infomreja.bg

97 000 евро задържаха митнически инспектори при проверка на холандска гражданка на Калотина. На 17.07.2018 г. митническите служители спират за проверка входящ лек автомобил, пътуващ от Холандия към Турция.

Контрабандната валута, в различни купюри, направена на пачки и увита в найлонов плик, е открита в дамската чанта на 54-годишна жена, която пътувала със съпруга и пълнолетната си дъщеря. Преди проверката семейството заявило, че не пренася нищо подлежащо на деклариране, включително и валута. 

По случая, по описа на Митница Столична и под ръководството на Районна прокуратура Сливница, е образувано досъдебно производство, приключило в условията на бързо производство и валутата е отнета в полза на държавата.

Това е втори случай на задържано голямо количество контрабандна валута на МП Калотина през последните десет дни, след като на 09.07.2018 г. бяха задържани 52 000 евро у съпрузи, отново пътуващи от Холандия до Турция през България.

Според Регламент (ЕО) 1889/2005 и Валутния закон над 10 000 евро следва да се декларира при преминаване на външна граница, каквато е границата между Сърбия и България. Декларирането не е свързано с допълнителни разходи, под формата на данъци или такси.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK