Наетите на еднодневни трудови договори не губят правото си на социално подпомагане и обезщетение за безработица

Снимка: Infomreja.bg

Наетите на еднодневни трудови договори са задължително осигурени за част от осигурителните рискове, съгласно Кодекса за Социално осигуряване, с което придобиват осигурителни права без да им се прекратява регистрацията в Бюрото по труда. Това съобщи на нарочна пресконференция Юлияна Хаджиева – директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Кюстендил.

„Тези лица не губят правото си на социално подпомагане и обезщетение за безработица. Това ще рече, че лица, които са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда“ и ползват социално подпомагане или обезщетение за безработица, ако сключат еднодневен трудов договор и работят по такъв няма по никакъв начин да загубят своите права за получаване на обезщетение и правата си като безработни лица“, уточни Хаджиева.

Единственото ограничение е, че за една календарна година не трябва да са работили повече от 90 работни дни на еднодневен трудов договор. В рамките не 90-дневната заетост те не губят правата си. Регистрацията им в Бюрото по труда продължава да е активна.

„Лицата по чл. 114, ал. 1 от Кодекса на труда подлежат на осигуряване за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест. Тези осигурителни рискове не им отнемат възможността да ползват правата си като безработни лица“ допълни Хаджиева.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK