Наемат 90 души за изграждането на социалните жилища в Дупница

снимка: infomreja.bg, архив

С изграждането на проекта за жилища в района на бившите казарми ще бъде осигурена и субсидирана заетост за около 90 човека. Това обяви на пресконференция днес заместник-кметът по европроектите Красимир Георгиев. Това ще бъдат хора, които са подали документи за обучение по няколко направления.

До момента са входирани около 600 заявления на желаещи за настаняване в тези жилища. "Искаме да е ясно, че до 31 март всички жители на община Дупница, които искат да кандидатстват за тези жилища, могат да подадат заявление в деловодството. След това ще бъдат посетени от медиатори и комисия от 9 човека, сред които 5 общински съветници ще започне обработката на документите и излезе с решение и мотиви за одобрените 150 семейства и домакинства, които ще бъдат настанени там", коментира Георгиев.

Едни от основните критерии за получаване на такова жилище е кандидатът да бъде жител на общината, да няма собствено жилище или скъп автомобил и в последните 10 години да не е прехвърлял свой имот.

"Важно е да се знае, че абсолютно всеки може и има правото да подаде документи, след което ще бъде посетен от медиатор осигурен от нашия партньор Хабитат. След изграждането на жилищата ще бъде създадено и социално предприятие с около 20 работещи, които да поддържат този нов квартал. За настаняване в тези жилища най-много точки носи един от критериите, а именно кандидатите да са работещи и да нямат жилище. Защото те трябва да поддържат в добро състояние апартаментите и плащат режийните си разходи. Наемът е 1,5 лв. на кв.метър. С тези жилища, които ще бъдат напълно обзаведени и оборудвани, се дава възможност да се осигурят по-добри условия на живот за домакинства и семейства", допълни още Красимир Георгиев.

Той обяви още, че към приключване върви и сагата с процедурата по избор на изпълнители за процедурата по ремонт на пречиствателната станция за отпадни води в Джерман и изграждането на канализация за селата Бистрица и Самораново, както и два квартала на Дупница. Той бе на стойност около 35 млн. лева.

"Преди дни излезе решението на Комисията за защита на конкуренцията, която не уважи жалбите на две от фирмите участници в процедурата. На практика остана евентуалната последна инстанция - ВАС, така че ще имаме победител в скоро време. Не само Дупница, но и около 20 други общини са в с подобна ситуация да бавят определени процеси, заради съдебни саги. Има две решения за финансиране, но нека да чуем окончателното решение и тогава ще коментираме как ще се процедира. Община Дупница е заявила решимостта си да реализира този много важен проект и ще намерим решение", коментира още заместник-кметът.

Според него особено важен е проектът да селата Бистрица и Самораново, където след подмяната на канализационната и водопреносната мрежа е предвидено преасфалтиране и изграждане на нови тротоари.

"Това ще промени изцяло облика на тези две населени места. Да не забравяме, че пречиствателната е строена през 70-те години и спешно се нуждае от ремонт. Всички забележки и пропуски ги отстранихме още през 2012 година, така че отговаряме на абсолютно всички условия. Вярвам, че в следващите 2 години след приключване на съдебната сага, Община Дупница ще започне реализацията на този проект", каза още заместник-кметът Красимир Георгиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK