Над сто кюстендилци ще се поклонят днес пред паметника на Апостола в Босилеград

Снимка: Личен архив

Общобългарски комитет “Васил Левски” - Кюстендил, читалище “Асклепион 1998” и клуб “Вяра, Надежда и Любов” са организатори на пътуването до Босилеград, което те нарекоха “Памет за Апостола”.

Към тях се присъединиха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, женското дружество “Майчина любов”, пенсионерският клуб “Сибир” и читалищата в селата Соволяно и Горановци. 

Всички те са приготвили 200 червени карамфила за паметника в Босилеград и за мемориалния знак в село Соволяно, в което, според народните предания, Левски е идвал, за да се опита да направи революционен комитет в региона.

Подготвени са и 200 цветни картички с портрета на Апостола, стихотворението на Христо Ботев “Обесването на Васил Левски” и легендарната картина на художника Борис Ангелушев.

Част от тях ще бъдат раздавани на гражданите, които ще се съберат пред паметника на Левски на Ларгото в Кюстендил на 19 февруари.

Кюстендилци ще имат среща в Босилеград с нашите сънародници в Българския културно-информационен център.

Това поклонение вече се превръща в традиция и организаторите вярват, че към нея ще се присъединяват все повече хора, включително и сред младежите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK