ВМРО категорични: Безплатна детска градина за всички деца!

Снимка: Infomreja.bg

Реакцията на депутатите от ВМРО идва в отговор на готвени промени в Закона за предучилищното и училищно образование

Въвеждането на задължителна детска градина от 4-годишна възраст не трябва да става за сметка на допълнителна социална помощ за определени групи деца. Това поставя в неравностойно положение работещите родители и опорочава идеята на ВМРО за задължителна безплатна градина за всички българчета, която е още от 2015 г.

Реакцията на депутатите от ВМРО идва в отговор на готвени промени в Закона за предучилищното и училищно образование. Според текстовете „държавата подпомага заплащането на такси за ползване детски градини, дължими от родителите, които получават социални помощи и/или месечни семейни помощи за деца по реда на Закона за социално подпомагане или Закона за семейни помощи за деца“.

Това е дискриминационно и реално ощетява онези семейства, които работят и съвестно плащат данъците, които от своя страна се вливат в бюджета на страната. Според същите тези промени опростените такси ще идват именно от там: „средствата от държавния бюджет за подпомагане на заплащането на дължими от родителите такси за ползване на детски градини се предоставят по бюджета на съответната община“. По този начин от една страна държавата плаща помощи по силата на ЗСП и ЗСПД (много вероятно и въз основа на други критерии) и в същото време поема и таксите за задължителното посещаване на детска градина.

Нека припомним обаче, че изпращането на децата от 4-годишна възраст на предучилищно обучение е задължение на всички родители без оглед на социалния статус. В същото време едните ще заплащат такса, а другите, които вече са прикачени към социалната система като ползватели на различен вид социални плащания, са освободени от това задължение. По този начин освен чисто дискриминационния елемент се припокриват няколко финансови потока от държавния бюджет към определени групи хора. Това е втора, трета, а понякога и пета социална помощ за определени семейства.

Категорично се възпротивяваме на това и продължаваме да настояваме за напълно безплатни детски градини за всички деца. Ако това не е възможно в рамките на настоящия бюджет, то нека поне за тази учебна година да бъде прието нашето предложение за безплатна градина да се постави критерий средната работна заплата за страната, заявиха от ВМРО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK