Над 250 са празнуващите на Благовещение в община Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Най-голям е броят на мъжете, носещи името Благой

255 са празнуващите на днешния празник Благовещение в община Кюстендил, показва справка на кметската администрация. Най-голям е броят на мъжете, носещи името Благой -120, следвани от дамите Благородка – 44 и Блага 33. Едва двама са жителите, които носят името Благо, показват още данните от общинската администрация.

Макар да е във Великия пост, поради своята голяма празничност, по изключение на Благовец може да се яде риба, за това обикновено тя присъства на трапезата. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“.

Нехристиянски, езически народни вярвания, характерни за някои региони, били че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца.

Също, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK