Над 80 жени от Лъжница берат ягоди в Испания

снимки: infomreja.bg

Повече от 80 жени от гоцеделчевското село Лъжница са заминали преди месец на гурбет в Испания, за да берат ягоди. Селото е опустяло след трудната изкупна кампания на тютюна от реколта 2013 и хората са потърсили в макар и временното гурбетчийство спасение от безпаричието и мизерията.

Такава е картината и в останалите четири общини в Неврокопско - Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча. Стотици фамилии са разделени през летния период, а по-находчивите вече са си уредили работа в Гърция и се готвят да заминат със семействата си.

Много мъже от гоцеделчевското село също се стягат за гурбет, но в южната ни съседка. Целта им е да са по-близо до България, та, както те казват, в силата на работата по тютюна да си идват за по някой ден да помагат на жените си. 

"Ще сеем пак тютюн, няма къде да ходим, щом искаме да ядем", лаконично отговарят препичащи се на слънце мъже, които споделят, че чакат съпругите им да се приберат от Испания, за да поемат домакинствата и тютюна, а те да заминат за Гърция.

Жителките на Лъжница и много други мъже и жени от Гоце Делчев и региона са заминали за по няколко месеца в Испания, Англия и Германия с четиримесечни договори по програми от бюрата по труда и по други пътища като берачи на ягоди и друга сезонна работа.

Повечето от тях са безработни или занимаващи се със земеделие и тютюнопроизводство. С краткия гурбет те използват свободния промеждутък между посяването на разсада до началото на масовата сеитба на тютюна.

Друга част от заминалите преди месец в чужбина пък са излезли в неплатени отпуски поради липса на достатъчно работа в шивашки цехове и други предприятия в Гоцеделчевско.

През май кампанията за беритбата на ягоди в Испания приключва и нашенците се прибират, за да наместят предварително пресметнатите пари, които са предимно за подпомагане на семействата, за покриване на банкови кредити, за тоалети на абитуриенти и други неотложни разходи, които не могат да си позволят с мизерните заплати от местните цехове и фирми.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

gfhnjnm,15:58 - 17.04.2014
na drugiq svqt shtee pokaje koq e nai velikata religiq-ISLQM,tova e religiqta islqm---4istota,dobar xarakter ,skromnost,nenavist,gordost,zloba eto tova e tozi narod koito vie kazvate Pomak.
was20:14 - 15.04.2014
до nji я си еби майката православно копеле
nji16:54 - 15.04.2014
испанците много ще се зарадват на помаците /на помака само бои работа като добиче и третиране като говедо /помаците мразени от турците от европейците .помаци сменете си имената на български помаци.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK