”Ирма” и ”Харви” опустошиха острови и убиха десетки хора

Ураганът Ирма, снамка: БГНЕС

Ураганът "Ирма"опустошиха два карибски острова. Флорида се готви да го посрещне. Жертвите на друг ураган - "Харви", опустошил Тексас и Хюстън, вече са 70.

Малкият карибски остров Барбуда е разрушен на около 90 процента от урагана Ирма, каза Гастон Браун - премиерът на миниатюрната двуостровна държава Антигуа и Барбуда, цитиран от световните агенции и БТА. 

Ураганът Ирма е един от на-мощните в Западния Атлантик от 100 години насам, според специалистите. 

"От лични мои наблюдения, направени при полет над района на бедствието, мога да ви уверя, че 90 процента от сградите и имотите на острова са пострадали в една или друга форма. Някои са напълно унищожени. Островът е практически непригоден за живот. За възстановяване ще са необходими години", каза премиерът в интервю за местна медия. Загинал е един човек. 

Браун оцени щетите на 150 млн. долара - 10 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Рухнала е телевизионната кула на острова, поради което оттам дълго време нямаше никакви данни.

На острова живеят само около 1500 души, но той е туристическа врата към най-живописните и чисти курорти и плажове на Карибите.

Шест са вече жертвите на северната част на съседния остров Сен Мартен, която принадлежи на Франция (южната част е холандска), предаде Франс прес, цитирайки местните власти.

Във френската част на острова живеят 37 000 души, а в холандската 40 000. Засега няма информация за положението в южната част.

Това е огромна катастрофа. 95 на сто от острова е разрушена", заяви шефът на местния съвет.

Ураганът Ирма напредва към Флорида, като вече засегна североизточното крайбрежие, за щастие без сериозни поражения, на големия остров Пуерто Рико, който е територия на САЩ, предаде Ройтерс.

Интензивността на ветровете варира и точният "маршрут" на урагана не може да бъде определен. Очаква се той да достигне южния американския щат Флорида със сила минимум от 4-а степен в събота или неделя и да стане след Харви втория мощен ураган, връхлитащ континенталната територия на САЩ за две седмици.

Във Флорида вече са в пълен ход подготвителни мероприятия за ограничаване на щетите от бедствието. Започнаха масови евакуации от най-уязвимите крайбрежни райони.

Губернаторът Рик Скот обяви частична евакуация в четири окръга на щата, в частност ниските крайбрежни райони около Маями и на архипелага от ниски курортни и туристически плажни островчета, Флорида Кийз. Очаква се този архипелаг да посрещне първия удар на урагана.

Хората в 20-милионния щат масово се запасяват с храна и стоки от първа необходимост и това доведе до дефицит на много от тях в супермаркетите. Пред бензиностанците се извиха големи опашки, което доведе и до недостиг на горива. Трафикът по пътищата рязко нарасна заради евакуиращите се хиляди хора. За да се облекчи евакуацията, властите отмениха пътните такси.

Жертвите от предишния ураган - Харви, който опустоши 4-я по големина град в САЩ - Хюстън, и значителна част от щата Тексас, са вече най-малко 70 души, съобщиха щатски служители, цитирани от Асошиейтед прес.

Причини за гибелта на загиналите са удавяния, затискане от паднали дървета, болестни усложнения в резултат на природните условия. Повечето от фаталните случаи са станали при прекъсвания на тока. Най-много да смъртните случаи в окръг Харис, в който е и Хюстън.

Експертите са на мнение, че като се има предвид мащаба на бедствието, изненадващо е, че жертвите не са много повече, както би могло да се очаква при ураган с такава разрушителна сила. За намаляването на броя на жертвите много е помогнало и правилното отчитане на уроците от предишни подобни бедствия. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK