Пуерто Рико решава на референдум дали да се превърне в 51-ия щат на САЩ

Източник: Сabinflooresoterica.com

Гражданите на Пуерто Рико ще имат възможност да гласуват на референдум дали американската територия да се превърне в щат. 

Това стана ясно след решение на губернатора на Пуерто Рико, с което одобрява провеждане на правно необвързващ референдум, съобщава АП.

Референдумът ще бъде проведен на 11 юни. Той дава на гласоподавателите два варианта: щат или независимост/ свободно асоцииране.

Ако повечето гласуват за втория вариант, втори референдум ще бъде проведен през октомври и ще бъдат попитани пуерториканците да изберат между двете.

Поддръжниците на идеята да се проведе национално допитване смятат, че това ще помогне за преодоляване на дългогодишната икономическа криза. Пуерто Рико има дълг от 70 милиарда долара и властите са принудени да налагат строги мерки за икономии.

Ако Конгресът на САЩ одобри Пуерто Рико като 51-ия щат, островът може да получи допълнителни 10 милиарда долара федерално финансиране на година и правителствените агенции и общините ще могат да подадат документи за фалит, което към момента се забранява според местните и федерални закони. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK