Над 526 000 нуждаещи се българи получават пакети с храна

Снимка: Infomreja.bg

Очаква се подкрепата за българските граждани да продължи и през следващата година

Социалното министерство: Над 526 000 нуждаещи се българи получават пакети с храна, патронажна грижа или топъл обяд по време на пандемията от COVID-19. Това са предимно възрастни, хора с увреждания или с ниски доходи, самотни родители, както и поставени под карантина. Близо 26 000 души от 239 общини и райони на страната са посещавани от екипите на патронажа, като те могат да им доставят храна и лекарства или да извършват някои административни услуги като заплащане на битови сметки например. По-възрастните хора може да се възползват и от интегрирани здравно-социални услуги, т.е. да им се измери кръвното от медицинско лице или да им се проследява графика за прием на лекарства. Услугите се реализират по проекти на общините, финансирани със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

По целевата програма „Топъл обяд у дома“, която също е част от пакета мерки на правителството за справяне с последствията от коронавируса, храна получават над 26 400 души. Във всеки работен ден екипи на общините им носят вкъщи супа, основно ястие и хляб, а поне веднъж седмично – и десерт. По друга програма на Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) още 4141 лица в неравностойно положение имат осигурена топла храна в обществените трапезарии. Включените в програмата, които не могат да посещават трапезариите, получават храната си вкъщи. 

До края на ноември чрез кампанията на МТСП ще бъдат раздадени 6500 т храни под формата на хранителни пакети. Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-уязвимите лица и от държавния бюджет. Пакетите ще достигнат до 470 000 нуждаещи се. През октомври бяха раздадени над 100 000 пакета на над 146 000 души. Всеки пакет тежи по 23 кг и съдържа няколко вида консерви, ориз, спагети, захар, леща, брашно и олио. Семействата с двама и повече членове получават по два пакета с хранителни продукти.

Очаква се подкрепата за българските граждани да продължи и през следващата година, като в момента се водят разговор с ЕК за осигуряване на средства за продължаване на програмите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK