Художници от Благоевград показаха изключителни картини в обща изложба

Снимки: Община Благоевград

Изложбата „60 години художници от Благоевград“ събра на едно място творци и уникални картини.

Експозицията бе открита в София от заместник-председателя на УС по творческата дейност и завеждащ изложбена, международна и информационна дейност към СБХ Антон Стайков, изкуствоведа Весела Ножарова и представители на Община Благоевград.

Специално за събитието от Берлин пристигна и изкуствоведът и преподавател проф. Чавдар Попов.

Над 150 платна са подредени на втория етаж в галерията на улица „Шипка”№ 6.  Те представят необятния талант на художниците от Благоевград. Сред авторите са Георги Ковачев, Сашо Стоицов, Огнян Механджиев, Методи Душков, Иван Милушев и Живко Янев.

Важни за артистичния облик на града и за духа на приемственост са и имената на доайените Владимир Пешев, Владимир Мишев, Крум Дерменджиев, Димитър Киров, Иван Тасев и много други талантливи творци, поставили основите на художественото изкуство в областния център на Пиринско.

Историята на художниците от Благоевград започва през 1956 г., когато Димитър Михайлов, Аргир Марчев, Стальо Сталев и Георги Ножаров учредят първото Дружество на художниците в града. Основата на организирания художествен живот в Благоевград вече е поставена и оттук нататък пътят ще бъде извървяван от много и различни творци от различни поколения.

Първата голяма изложба на Дружеството, в която участват само автори от града, се открива няколко години по-късно, на 6 февруари 1962 г. Същата година към групата се създава Художествен съвет с председател Христо Бараковски. Друга важна фигура в този съвет е Стойне Шаламанов, който за дълги години ще бъде един от най-активните и плодотворни художници на града. В този художествен съвет в различни години ще участват още Лили Попова, Стефан Попов, Георги Ножаров, Лили Бенева, Стефан Юруков, Владимир Мишев и арх. Костадин Сандев. Седемдесетте и 80-те години са особено активни за благоевградските художници. В града се организират големи регионални и национални изложби, които продължават своя живот и днес благодарение на работата на Община Благоевград в подкрепа на изкуството и културата в града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK