Прокурори от Разлог с благодарствени грамоти от ученици за проведени правни обучения

Снимка: РП-Разлог

През учебната 2016/2017 година Районна прокуратура - Разлог сключи споразумение за провеждане на обучения сред ученици от 11-и и 12-и клас от Професионалната гимназия по транспорт и Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии.

Те се организират по съвместен проект за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. 

Наскоро успешно приключи първият етап от дейностите по Програмата за сътрудничество, като през периода декември 2016 г. - юни 2017 г. всички прокурори от Районна прокуратура – Разлог - д-р Ружена Кондева, Васил Чекански, Костадин Чилев и Мирослав Каназирев, са се включили в проекта като лектори.

Учениците са имали възможност да разширят познанията си по различни правни теми: „Разделението на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт“, „Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите“, „Превенция срещу употреба на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица“, „Трафик на хора“, „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детско насилие“ и „Домашно насилие над малолетни непълнолетни и мерките за защита правата на жертвите“.

На заключителната среща облечените в национални носии ученици са връчили благодарствени грамоти на държавните обвинители, с което изказали своята признателност за ангажираността и съдействието. 

Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се изпълнява от Висшия съдебен съвет в сътрудничество с Министерството на образованието и науката. Сред основните й цели са обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България; формиране на правна грамотност и култура; превенция на детското насилие; повишаване степента на спазване на законите и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие.

Към провежданите в рамките на програмата обучения сред учениците се проявява подчертан интерес и те постепенно се превърнаха в добра традиция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK