Над 4000 декара нови гори залесява ЮЗДП тази година

Снимки: ЮЗДП

Продължават дейностите по почистване на освободените площи след пожара в района на Кресна и Симитли

Повече от 4000 декара горски култури ще бъдат залесени до края на годината на територията на Югозападното държавно предприятие. През пролетта бяха засадени над 2100 декара в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. В есенната кампания, която започна тези дни, се предвижда нови 25 000 тополови фиданки на площ от 334 декара да бъдат залесени по поречията на реките Струма и Места, както и по някои от основните им притоци.

Продължават дейностите по почистване на освободените площи след пожара в района на Кресна и Симитли. В момента се извършва подготовка на почвата на площ над 900 декара, които до края на тази година ще бъдат залесени с над 400 000 фиданки от черен бор и космат дъб, произведени в горските разсадници на ЮЗДП.

В ход е есенната почвоподготовка и залесяване на 900 дка с фиданки и дъбови жълъди в районите на Рилски манастир, Брезник, Земен, Кюстендил, Невестино, Етрополе и други териториални поделения. Извършва се подготовка на почвата и на площите, които ще се залесяват през пролетта на 2021 г. предимно с местни широколистни и иглолистни видове. На терени, които не са възобновени досега с местна дървесна растителност и са извън зоните от Натура 2000, се предвижда създаване на медоносни култури от акация за подпомагане на пчелните семейства в дадения регион.

В момента тече кампанията по събиране на семена от различни видове дъб, бук, явор, планински ясен и горскоплодни дървета. По предварителни разчети трябва да се съберат над 10 тона, от които ще бъдат произведени необходимите фиданки за залесяване през следващите години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK