Над 400 деца се включиха в инициативата на Агенция "Митници" в борбата срещу наркотиците

Снимка: ИА "Митници"

Употребата на всяко едно наркотично вещество води до зависимост, която обърква вашия живот и този на близките ви, заяви Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика" на Митница Аерогара София.

Над 400 деца от София, Дупница, Тетевен и Благоевград се включиха в антидрога инициативата„Red Ribbon", организирана от Агенция „Митници" и DEA. Вчера преди обед, всички пътници на Летище София станаха съпричастни към мотото на събитието „Гордей се, че не употребяваш наркотици" („Proud To Be Drug Free")  благодарение на флашмоб, с участието на децата, в зала „Заминаващи" на Терминал 2.  

За осма поредна година в България се проведе събитието в памет на Енрике Камарена, агент на ДЕА, отвлечен и зверски убит от мексикански наркотрафиканти. В него тази година се включиха над 400 тийнейджъри от девет училища в София, Дупница, Тетевен и Благоевград на възраст между 12 и 16 години.

"Бих искал да благодаря на Агенция „Митници" и на нашите колеги от ДЕА за организирането на това събитие. Това е осмото поред годишно събитие и ние дълбоко оценяваме упоритата работа на г-н Стефан Бакалов и неговия екип от професионалисти всяка година",   заяви изпълняващият длъжността заместник-посланик на САЩ Андрю МакКлиърн. Той се обърна към децата с посланието: „Да изберете живот без наркотици, е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да имате щастливо, здравословно и успешно бъдеще. Когато стоите далеч от наркотиците, светът е открит за вас и ви предлага неограничени възможности. Обратното също е вярно: ако употребявате наркотици, имате малко възможности и малко свобода, защото наркозависимостта ви контролира. Моля, запомнете, че наркотиците ви отнемат свободата".

"Новите наркотици на пазара днес са по-опасни от всякога. Те са много мощни  и имат  единствената цел да ви направят наркозависим - така трафикантите могат да печелят повече от вас. Някои смятат, че експерименталното използване на "невинно хапче" или "джойнт" няма да навреди, но много грешат. Тези нови наркотици стават все по-широко достъпни, никой не знае какво е смесено в тях и могат да ви направят зависими само след един опит. Ако някой ви предлага някакъв наркотик, моля, кажете НЕ. Застанете с гордост и покажете решимостта си да бъдете здрави, щастливи и силни", заяви пред децата Едуард Кофи, ръководител на офиса на ДЕА в България. Той разказа историята на зверски убития агент Енрике Камарена, чийто живот и борба са вдъхновили инициативата на червената панделка.

Употребата на всяко едно наркотично вещество води до зависимост, която обърква вашия живот и този на близките ви, заяви пред децата Стефан Бакалов,началник отдел „Борба с наркотрафика" в Митница Аерогара София. Той разказа на учениците за опасностите  от различните видове наркотици.  Част от тях влязоха за малко в ролята на митнически служители и направиха наркотест на неизвестни вещества.

Като положителна тенденция Стефан Бакалов отбеляза намаления брой на нови наркотични вещества. „Докато преди засичахме 20-30 нови вещества на година, то тази година имаме само 2. Това е пример за ефективната борба на правоприлагащите органи срещу трафика и разпространението на наркотици в България", заяви Бакалов пред журналисти. Това обаче не означава, че рискът е намалял, тъй като на пазара се появяват по-силни субстанции. Такива например са синтетичните опиоиди, като фентанил, които са аналог на хероина, но са много по-силни и крият висока опасност от свръхдоза. Този вид синтетични наркотици вече присъстват в Европа, а отскоро навлизат и в България, обясни още Стефан Бакалов.

Звездите Пламен и Иво, изпяха хитовете си „2 х 2", „24/7" и „Не ти мисля зло" в подкрепа на инициативата.  „Бъдете горди, че не вземате наркотици!" призоваха децата изпълнители на „Вирджиния Рекърдс". 

Фолклорен ансамбъл "Aктавис" - Дупница, танцово училище ‘‘Dance Station" - София, таекуондо тим "Похион" - София и ролеристи от "Dancing Wheels"-София показаха на децата, че спортът и изкуството са единственият начин да живееш и да се забавляваш без да си вредиш.

Митническите служители демонстрираха пред учениците как специално обучените им кучета Епси, Диана и Нерон откриват наркотици. С гонка, сирени и специални автомобили митничарите от отдела за „Борба с наркотрафика" разиграха пред тийнейджърите задържане на наркотрафиканти.

Гвоздеят на събитието бе фалшмоб в зала „Заминаващи" на Терминал 2, Летище София, където пред очите на стотици пътници учениците танцуваха хореография, разучена минути преди това с помощта на танцьорите от танцово училище ‘‘Dance Station".  Български елемент в тръгналата от САЩ традиция„Red Ribbon Week", в която ежегодно участват над 80 млн. души от цял свят, внесе ансамбъл "Aктавис" - Дупница с изпълнението си на фолклорни танци. На финала прозвуча и българският химн, който децата изслушаха с ръка на сърцето.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK