Над 300 самодейци взеха участие в Международния ден на танца в Гоце Делчев

снимка: Община Гоце Делчев

Повече от 300 самодейци от цялата страна тази година се включиха в честването на Международния ден на танца в Гоце Делчев.

Празничното събитие се проведе на площад „Македония”, където участници от Банкя, Пазарджик, София, Девин, Велинград, Нови Искър, Костенец, Разлог, Гърмен, домакините от Гоце Делчев и фолклорен състав от град Кичево, Република Македония, показаха своите фолклорни умения и на сцената си спретнаха едно прекрасно надигравяне и надпяване, на което станаха свидетели стотици жители на града и региона.

Организаторите - Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета 1865” гр. Гоце Делчев, за поредна година показаха отлична организация за празничното отбелязване на Международния ден на танца, което продължи до тъмно.

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи на ръководителите на всички групи почетни плакети за участието им и бе категоричен, че този празник на българщината ще бъде традиционен и ще продължава да събира все повече участници от страната и чужбина.

В продължение на два часа публиката се наслади на танци от всички фолклорни области на България и на съседна Македония, които огласяха площад „Македония“.

Международният ден на танца се чества на  29 април – обявен е от ЮНЕСКО през 1983 година. Навсякъде по света, на 29 април, Международният ден на танца се чества с различни изяви - открити уроци, улични представления, спектакли, фестивали, състезания, както и свободни форми на танцова изява по площади, паркове, стадиони или по улиците.

Идеята е хората по света, точно в този ден, да станат едно интернационално танцово семейство!

В Гоце Делчев отбелязването на Международния ден на танца вече се е превърнало в традиция. Всяка година самодейни танцови състави от целия район показват своите умения и се веселят заедно в името на танца.

 

снимка: Община Гоце Делчев
снимка: Община Гоце Делчев
снимка: Община Гоце Делчев
снимка: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK