Доц. Ангел Кунчев: Ваксинацията от втора фаза може да започне в някои области

Снимка: БГНЕС

"След март, особено април, мисля, че ще може да започнем имунизацията на всички желаещи"

Само тази доставка на ваксини на Pfizer/BioNTech е съкратена. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който посрещна тази сутрин пратката от 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19, предаде репортер на БГНЕС.

Идеята на фирмата производител е с реконструкция и допълване на капацитета, да могат да задоволяват нуждите на страните с още по-големи достатвки. Втората половина на февруари, март месец ние ще получим компенсацията с по-големи от вече договорените доставки, каза доц. Кунчев. Ако дотогава получи разрешение и ваксината на “AstraZeneca”, броят на ваксините, с които разполагаме, ще бъде много по-голям.

Има достатъчно заделени дози за реимунизация на лицата, на които им е поставена първата ваксина. За всички тях ваксината е на лице и правим нови имунизации, само когато сме сигурни, че втората доза е на лице, подчерта доц. Кунчев.

След март, особено април, мисля, че ще може да започнем имунизацията на всички желаещи, каза още той и подчерта, че в някои области вече приключи първият етап на ваксинация.

Още от тази седмица в Пловдив, в Бургас може да започне ваксинацията в някои от домовете за стари хора, както и в първите училища, където има вече списъци с желаещите. В София ще стане по-късно, може би след седмица-10 дни. В София са обхванати на половина желаещите от здравната система, каза още Кунчев.

По думите му списъците на желаещите трябва да се прави не по-рано от две-три седмици преди ваксинацията.

Следващата седмица очакваме около 4000 дози от ваксината на „Moderna”. В средата на февруари ще имаме пратка от Pfizer/BioNTech, която ще компенсира днешната доставка, каза магистър фармацевтът Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Всички съобщени странични ефекти от ваксината са несериозни, отговори Кирилов на въпрос на медия.

Във връзка с организацията на изборния процес доц. Ангел Кунчев каза, че може да се осигури имунизация за хората от подвижните секции. По думите му те ще са малко над 2000 души, но подчерта, че на първо място е носенето на лични предпазни средства и отстоянията. Какви изисквания да се поставят към хората от подвижните секции обаче е решение на Централната избирателна секция, каза Кунчев. Правилата за предизборната кампания са разписани в заповедта на министъра на здравеопазването за събиранията на хора, спазването на дистанция. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK