Над 300 000 автомобила се регистрират всяка година у нас, само 3,25 % са до 5-годишни

Снимка: Infomreja.bg, архив

Асоциацията на автомобилните производители (ААП) подкрепя  мерките, предложени от министъра на околната среда и водите Нено Димов за въвеждане на по-строг контрол за вредните емисии от автомобилите в пунктовете за технически преглед и на пътя с цел намаляване на замърсяването на въздуха. Това стана ясно на среща днес на министъра с председателя на Управителния съвет на ААП, Александър Миланов, и изпълнителния директор, Таня Груева.

Според асоциацията е необходимо да се засилят проверките на емисиите при първа регистрация на колите, като това се прави на база измерване спрямо данните определени от  производителите. По данни на ААП всяка година в страната ни се регистрират над 300 000 автомобила, като само 3,25% от общия парк са на възраст до 5 години.

От асоциацията настояват за повишаване на качеството и ефективността на периодичните техническите прегледи на автомобилите и спиране от движение на автомобили без катализатори и такива с наднормени вредни емисии. Създаване на регистър на автомобилите, регламентиране на дейността на автосервизите също са сред мерките, които предлага ААП.

На срещата бяха обсъдени и възможностите  за промяна на методиката за определяне на данъците за МПС, така че  те да са обвързани с екологичните вреди, които нанасят на околната среда и евростандартите за МПС.

Министър Димов заяви готовност да работи в сътрудничество с ААП за прилагане на мерките срещу замърсяването на въздуха.

 

Снимка: МОСВ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK