Над 30 крадци на питейна вода разкриха в Огняново, което е на воден режим

Снимка: Infomreja.bg, архив

Контролните органи на ВиК - Благоевград, които започнаха проверки на водопровода за питейна вода, който захранва гърменските села Огняново и Марчево, само за няколко дни са установили около 30 крадци, включили се във водопроводната мрежа с огромни тръби, за да поливат нивите и градините си с питейна вода, която в тазгодишните горещини е жизнена необходимост за децата и жителите на двете населени места. 

Отлично информирани разкриха, че проверяващите са попаднали и на фрапиращ случай, при който жител на Огняново източвал изключително голям обем питейна вода от водопровода в размер на близо 5000 кубични метра чрез незаконен байпас и посредством големи тръби.

След прекъсването на незаконните кражби, питейната вода в Огнявово вече е в изобилие, коментираха жители на курортното село. 

Проверките за кражби на питейна вода по водопровода, захранващ селата Огняново и Марчево, продължава и до дни от  водната институция обещават да оповестят имената на крадците, довели двете села до воден режим, протести и използване на проблема за трупане на политически дивиденти заради наближаващите местни избори през октомври.

Както ИНФОМРЕЖА писа, преди седмица жители на Огняново и Марчево пропищяха от липсата на питейна вода и въведения воден режим, въпреки който водата не достигаше изобщо до къщите в по-високата част на курортното село.

"Проблемът с питейната вода в Огняново и Марчево бързо се превърна в политическа арена, на която поле за изява намериха хора с болни амбиции за налагане на реваншизъм и отмъщение на политическа основа, като от ситуацията се възползваха и мераклии за кметове и общински съветници от различни партии, движения и независими", коментират жители на двете села. 

Инициативата за протеста поде бившият кмет на село Марчево Розен Марчев, който призова за бързата намеса на здравния министър д-р Петър Москов, тъй като според него заради безводието двете села били пред епидемии.

Марчев бе в челните редици и на протеста против незаконните ромски къщи в квартал "Кремиковци", където до края на юли предстои да бъдат съборени още 102 постройки.

Междувременно кметът на Огняново Димитрия Гюрова заяви пред протестиращите, че е изпратила спешни уведомителни писма за създадения воден проблем в селото до всички възможни институции и призова хората да не се поддават на емоциите.

Очаква се ръководството на ВиК - Благоевград да даде пресконференция за разкритите кражби на питейна вода в Огняново и други населени места в община Гърмен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK