Над 30 000 се събраха пред сцената на „Francofolies. Благоевград“ заедно с Imany и Parov Stelar

Снимки: Община Благоевград

Над 30 000 души пяха и танцуваха по време на третото издание на Francofolies. Благоевград“, което се проведе в новоизградения парк  „Македония“. Публиката видя и чу световно известни звезди, които пристигнаха в България, специално за участието си във фестивала. 

„Francofolies. Благоевград“ нареди Благоевград в списъка със 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г., по проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и е под патронажа на президента на Република Франция. 

Тази година тя подбира 100 големи събития от 5-те континента, които влизат в списъка за посещение на приятелите на франкофонията от цял свят. Инициатива е на Министерството на външните работи във Франция, чийто представител Анн Дюрюфле бе посрещната в Благоевград от кмета  д-р Атанас Камбитов. Градоначалникът приветства и многохилядната публика.

„Изключително съм щастлив, че всички вие сте отново тук, на третото издание на Франкофоли в Благоевград. Именно този фестивал стана причина нашият град да бъде включен в списъка със 100-те най-големи франкофонски събития в цял свят. Благодаря!“, каза кметът. 

По време на „Francofolies. Благоевград“, меломаните посрещнаха на сцената изпълнителката с кадифен глас и нежно излъчване Имани. Те пяха и танцуваха заедно с нея в продължение на два часа. След концерта, певицата написа в социалните мрежи: “Снощи се чувствах като в сън в България. Благодаря Ви, че бяхте една от най-прекрасните публики на света. Обичам Ви от земята до небето!“. 

Имани e еднo от най-успешните лица на съвременната музикална индустрия. Веднага след нея на сцената се появи пионерът на електро суинг музиката Паров Стелар, заедно с неговата банда. Те представиха своя албум “The burning spider”. 

В продължение на два часа бандата забавлява със свои утвърдени хитове и представи новите си парчета пред феновете. С типичния за тях атрактивен стил групата озвучи парк „Македония“. Преди това публиката бе подгрята от DJ Marten и музикантите от македонската група „Фолтин“.

През изминалите две издания на „Франкофоли“ в България, Благоевград посрещна имена, познати на цял свят. На сцената се качиха едни  от най-разпознаваемите музиканти на съвременната музика. Имена като Патрисиа Каас, Заз, Джипси кингс, Нувел Ваг, рапарът Феф, Боб Синклер и много други са вече част от историята и името на възстановения след 25 г. фестивал „Les Francofolies“.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 г. насам в  Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал, заради който всяка там пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Les Francofolies се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK