Държавен фонд „Земеделие“ проверява къщи за гости в община Гърмен (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Продължават проверките, извършвани от Държавен фонд  „Земеделие“ на къщи за гости, които са в 5-годишен мониторингов период. За страната те са 288, от които в Благоевградска област – 53, а в Кюстендилска – 16. Проверките са по екс-пост методика и са твърде обстойни – преброява се цялото оборудване, преглеждат се всички счетоводни документи, до последната фактура. Обикновено проверяваните се подбират на случаен принцип и са от 1 до 5 %, но сега процентът е завишен – от 10 до 12.

Днес беше извършена проверка на къща за гости „Грийн Фийлдс“ в местността „Бряста“, землището на село Гърмен, която работи от месец май 2015 година. Тя е построена със 70 % финансиране от фонда и с 30 % банков кредит.

Стопаните на къщата за гости са доволни от нейното посещение. Те споделиха, че посрещат гости от почти целия свят, включително от Австралия и Нова Зеландия. През миналата година, за разлика от тази, много са били туристите от Израел.

„ И все пак не можем на 100% да изпълним бизнес плана, защото към момента на кандидатстването ни, в района съществуваха само два хотела, а сега – около 60 къщи за гости. Тогава фондът е имал едни допустими приходи и бенефициентът е трябвало да се съобрази с тях“, казва Елена Янева – сестра на собственика Георги Мавродиев.

„Засега всичко, което изкараме, инвестираме в  залесяване, детски площадки, закупуване на допълнително оборудване…  Работим за хората, да са доволни“ – допълва Георги Мавродиев. Той изразява огорчението си от лошата инфраструктура на района, която е сериозна пречка пред бизнеса.

Досега проверяващите от Държавен фонд „Земеделие“ не са констатирали нередности. Проверките трябва да приключат до края на този месец. Резултатите ще бъдат оповестени седмица по-късно.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK