Над 3 години издирвали мнимата банкерка, мамила хора от цялата страна

Снимка: Infomreja.bg

Районен съд – Кюстендил, я остави за постоянно в ареста! Петя със 17 висящи досъдебни производства

Над 3 години е издирвана мнимата банкова брокерка Петя П. /35 г./, която е с повдигнато обвинение от прокуратурата. След 72 – часов арест на нея е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража от Районен съд - Кюстендил. С постановление на разследващия орган, тя е привлечена като обвиняема за измама, от която е причинена имотна вреда в размер на 20 500 лв. Петя П. е обявена за издирване от 2018 година, като по искане на прокуратурата в Кюстендил, по отношение на нея има издадена и Европейска заповед за арест. Жената е била установена и задържана на 07.10.2021 г. от служители на ГДНП-София.

В искането на Районна прокуратура – Кюстендил, до съда се посочва, че в периода 14.06.2018 г. до 19.06.2018 г. в гр. Кюстендил, след предварителен сговор със С. П. от Община Кресна и неустановено по делото лице от мъжки пол, с цел да набави за себе си и за лицата, с които се е сговорила предварително за извършване на настоящето престъпление, имотна облага, представяйки се за длъжностно лице - служител на „Б…П…Ф..“- клон България, с функции по пазене и управление на чужди парични средства, обвиняемата е възбудила и поддържала в пострадалата В. Д. от Кюстендил заблуждение, че може да й помогне да рефинансира кредита си при изгодни условия.

За целта В. Д. трябвало да сключи договор за кредит на стойност 20 000 лв. с „Б…П…Ф…“- клон България и договор за бърз кредит с „В…К…“ ООД на стойност 500 лв., да изтегли отпуснатите й по двата кредита парични суми и да ги предаде на нея и на С. П., за да ги осчетоводят и преведат впоследствие по банковата й сметка в банка, за да покрият текущия й кредит.

Видно от доказателствения материал по делото, налице е обосновано предположение за съпричастност на обвиняемата към престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Петя П. успешно е осуетявала издирването си за период от повече от 3 години. Това води до категоричния извод, че е налице втората алтернативно изискуема предпоставка  на чл. 63, ал.1 от НПК- опасност от укриване.

Следва да се отбележи, че обвиняемата се издирва в различно процесуално качество по 17 досъдебни производства, водени от разследващи органи в различни части на страната, сред които София и Пловдив. Съдът отчита и наличните характеристични данни относно обвиняемата, затова че тя ползва различни неистински имена, с които се представя при контактите си в обществото, нейната мобилност или липса на трайна уседналост към един постоянен адрес.

Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок, считано от днес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK