Над 280 килограма негодни храни са иззети при проверките по Черноморието

Снимка: Infomreja.bg

И през юли Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължи засиления контрол по българското Черноморие. Инспекциите се провеждат в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата „all inclusive“ и др. на територията на ОДБХ - Варна, ОДБХ - Бургас и ОДБХ - Добрич.

За установените несъответствия са издадени 157 предписания и са връчени 43 акта за установяване на административни нарушения.

Най-често констатираните несъответствия са по сградния фонд и оборудването; липса на регистрация по чл. 12 от ЗХ; търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и годност. Нередности са открити и по поддържане на Системите за управление на безопасността на храните (неактулизирани по отношение на нормативната уредба, нередовно водене на записи за входящ контрол, неизпълнение на мониторингови програми за контрол на хигиена и готов продукт); неправилно етикетиране.

За периода са насочени за унищожаване 284 кг храни от животински произход. Поради лошо хигиенно състояние  са затворени обекти на територията на област Варна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK