Над 26 000 са невалидните бюлетини от първия вот в Пиринско

снимка:infomreja.bg

Над 26 000 са невалидните бюлетини от първия вот на изборите за местна и президентска власт в Пиринско, показват данните от общинските избирателни комисии.

Най-внушителна е бройката в община Гоце Делчев, където нередовните бюлетини са общо 6 275. От тях 2 665 са за президент и вицепрезидент, 2361 са за избор на кмет, а 1249 за Общински съвет. Най-честата причина за невалидния вот е, че квадратчетата на бюлетините са задрасквани с черен, вместо със син цвят на химикала. Други избиратели пък, неволно или не, са поставяли знак „плюс”, вместо знак „хикс”.

Има и бюлетини, които са пускани в урните само с един печат, вместо със задължителните два. Тепърва анализаторите ще изясняват дали причината за рекордния брой невалидни бюлетини е неграмотността на местното население, или пък ще се търсят умишлени действия в опорочаването на гласовете на избирателите. Цифрите показват, че броят на недействителните бюлетини е по-голям от необходимите гласове, осигуряващи, например, мандат-два в местния парламент.

Огромен е броят на нередовните бюлетини и в община Благоевград - 5 570. От ОИК обявиха, че за президент невалидни са 1 673 бюлетини, за кмет – 1 976, а за общински съвет – 1 921.

В община Гърмен най-много са нередовните гласове за държавен глава – при този вот 1066 жители не са успели правилно да дадат своя вот. За градоначалник сгрешените  бюлетини са 510, а за местен парламент – 782. В Сатовча, подобно на Гърмен, най-много са сгрешените гласове за президент – 781. За кмет са 300, а за общински съвет – 600. В Сандански пък невалидните гласове са общо 3084. От тях най-много са за общински съвет и за кмет.

В Ралог, където вотът за кмет бе решен още на първи тур в полза на кандидата на ГЕРБ Красимир Герчев, невалидните бюлетини са 2 051, като най-голяма е бройката на обърканите бюлетини за местен парламент. В община Струмяни за кмет нередовните гласове са 241, за местен парламент – 355. В Банско общият брой на невалидните гласове е 1 233, в Якоруда - 1 125, в Симитли- 926, а в Хаджидимово- 1 009.

Репортерска проверка на ИНФОМРЕЖА установи, че общинските избирателни комисии в региона все още изпитват трудности при обработката на данните от първия тур на местните и президентските избори. В Кресна, например, избирателната комисия така и не успя да даде информация за броя на невалидните бюлетини. В Струмяни имаха данни само за невалидните гласове за местна власт, но не и за държавен глава. Същото бе положението и в Хаджидимово. Почти комична се оказа ситуацията в ОИК-Петрич, където председателят не успя да даде никаква информация пред наш репортер за броя на невалидните гласове.

„Не мога да дам никаква информация от първия тур, защото  дискът с базата данни, предоставен от фирма „Информационно  обслужване”, не може да се отвори на нито един компютър. Бях записал цифрите от преброяването на бюлетините от първия тур на един лист, който окачих във фоайтето на ОИК, но някой го е откраднал. Така че не разполагам с никаква информация”, обясни шефът на ОИК в южния град.

От ОИК в Разлог пък първоначално заявиха, че това е секретна информация и председателката Маргарита Бангеева даде данните на ИНФОМРЕЖА след трудни уговорки. От ОИК - Симитли пък първоначално заявиха, че такава информация може да се даде само на репортер с пълномощно.      

 

КОМЕНТАРИ

Георги21:21 - 29.10.2011
Много е жалко, че отнемат гласа на хората. Долу ГЕРБ!
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK