Три дни в Шишковци празнуват „Балканска черга“

Снимки: Infomreja.bg

Над 3000 българи, сърби и македонци се събраха за 9-а поредна година в селото на Майстора

В продължение на три дни в Шишковци празнуват 9-то издание на Международния фестивал „Балканска черга 2019“. И тази година в центъра на селото се събраха над 3000 човека от цялата страна, Сърбия и Македония.

Песните и танците не стихват, както и всички атракции, които бяха подготвили организаторите – Борислав Крумов и кметът на селото – Климент Терзийски.

„Този фестивал го има и ще продължи да го има, защото сме тук, защото сме заедно и така вече 9 години. При нас са нашите приятели от Пробищип, от Сърбия, от Босилеград, Григорий от Гърция и Лейла от Италия. Всичко това показва, че "Балканска черга" се разтиля, "Балканска черга" покрива все повече територии“, заяви на откриването на празника Борислав Крумов.

Редом до него бяха и кметът на селото Климент Терзийски, както и кметът на Кюстендил Петър Паунов, които си пожелаха традицията „Балканска черга“ да продължи и занапред.

Тази година на празника се очакваше да пристигне и международно известната крава Пенка, но по независещи от организаторите причини, тя не успя да присъства. Въпреки това нейният лик посрещаше в центъра на селото всички многобройни гости на единствения по рода си празник.

„Идеята ни бе с Пенка да направим демонстрация на пътя на млякото. В крайна сметка успяхме – показахме нагледно как се прави мътеница в бутимо, как се приготвя масло и др. млечни продукти“, обясни пред ИНФОМРЕЖА, Борислав Крумов.

През тази година изключителна атракция за всички присъстващи предизвика и изградената къща за занаяти в центъра на селото. В автентични черги и характерни съдове там се приготвяха зелници, баници и погачи.

Редом до сръчните жени бе и единственият кошничар в региона – Бай Димчо Занев /86 г./, който от рано сутринта показваше на малки и големи как се плетат кошници.

Засилено участие в празника взеха и нашите сънародници от Сърбия, които направиха демонстрация по приготвянето на качамак, която също се радваше на огромен интерес от стотиците жители и гости на селото на Майстора.

И докато едни приготвяха качамак, то други се заеха да наредят над 80-метрова черга от баници, погачи и зелници в центъра на Шишковци.

„Още от рано сутринта започнахме подготовка. Важно за зелника е корите да са сушени, иначе не става хубав. Има си майсторлък и при печенето, като задължително се поръсва с топло масалце като се извади“, обясни една от сръчните жени от Шишковци.

„Балканска черга“ продължава и пред утрешния ден в Шишковци. В понеделник също ще има много атракции, като борби за мъже и жени и дърпане на въже.

Най-силните ще спечелят купата на фестивала, която отново ще бъде едно добре угоено агне.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK