Турция и Финландия затвориха границите си

Снимка: МВнР

Затварянето на границите в Турция е без срок, до второ нареждане

От МВнР разпространиха актуална информация за мерки и ограничения на придвижването  в Европа и по света.

Сърбия - Правителството на Сърбия съобщи, че се затваря летището "Константин Велики" в Ниш от днес временно до следващо решение. Летище "Никола Тесла" в Белград на основание на решение на правителството на Сърбия няма да бъде затворено, но от 12, 00 часа на 19 март 2020 г. временно се преустановяват всички международни пътнически полети към и от това летище.

Летището в Белград остава отворено за всички хуманитарни полети и карго превози, а въздушното пространство на Сърбия остава отворено за прелитане. Препоръчва се на пътниците за по-подробни информации за начина на осъществяване на своите права да се обръщат към авиокомпаниите. Към изключенията от решението на сръбското правителство за затваряне на границите е добавено влизането в страната на военни конвои и превози за военни нужди като влизането им ще бъде разрешено при наличие на съответното разрешение.

Българските граждани, желаещи да напуснат територията на Р Сърбия и да се завърнат в родината си, могат да направят това през сухопътната граница между България и Сърбия за пътници и товари на ГКПП „Калотина-Градина“ и ГКПП „Връшка чука“.

Турция - От 19 март Турция затвори напълно своите граници за влизане в страната за чужди граждани, без значение националността им, с изключение на тежкотоварния трафик. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Турските граждани, пребиваващи в чужбина, ще могат да се завръщат безпрепятствено в страната си. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане.

ГКПП Капъкуле (Капитан Андреево), ГКПП Хамзабейли (Лесово) и ГКПП Дерекьой (Малко Търново) са затворени за преминаване на пътници. В тази връзка, български граждани, както и граждани на трети страни, пребивавали в България в последните 14 дни, няма да бъдат допускани на територията на Република Турция. Турски граждани няма да бъдат допускани да преминават към България през горепосочените пунктове. Български граждани, притежаващи разрешение за пребиваване на територията на Турция, ще могат да влизат в Турция, но до преминаването на опасността от епидемията ще могат да се възползват от това право еднократно. Турски граждани, притежаващи разрешение за пребиваване на територията на България, ще могат да влизат в България, но до преминаването на опасността от епидемията ще могат да се възползват от това право еднократно.

От 18 март сухопътните ГКПП на границата между Турция и Гърция-Ипсала, Пазаркуле и ж/п ГКПП Узункьопрю също се затварят за пътници при влизане и излизане на турска територия. Турция и Гърция временно прекратяват осъществяването на всички видове воден пътнически транспорт по морските пътища, свързващи пристанищата на Гърция и Турция. Няма да се налагат ограничения за преминаване на тирове и товарни превози. Транспортната дейност и трафик ще продължи да се осъществява по реда, установен от Министерството на здравеопазването и Министерството на търговията на Турция.

Германия – До 18 април северните крайбрежни федерални провинции Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн и Мекленбург-Предна Померания, въведоха забрана за достъп на туристи до германските острови в Северно и Балтийско море. Забраната важи за пътувания с фериботи, както и за полети от и до островите. Поради образувани на границата с Полша големи задръствания, основно от МПС на граждани от Естония, Литва и Латвия, Полша отвори за движение четири гранични пункта - Франкфурт (Одер), Кюстрин-Киез, Губен и Гьорлиц (припомняме, че Полша затвори границата за чужденци на 15 март 2020 г). В провинция Баден-Вюртемберг са затворени летищата в Щутгарт, Карлсруе и летище Фридрихсхафен. С оглед осигуряването на евакуацията на германските граждани от чужбина е отменена забраната за осъществяване на нощни полети от и до летище „Тегел“, Берлин, и от и до летището във Франкфурт на Майн.

Финландия - От 19 март Финландия затвори границите си като засега мярката ще бъде в сила до средата на месец април. В страната ще бъдат допускани само финландски граждани, прибиращи се от чужбина. След завръщането им, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина. От 17 март са закрити фериботните връзки Хелзинки-Талин и Хелзинки-Стокхолм, както и бързият влак Хелзинки-Санкт Петербург. Товарният транспорт няма да бъде засегнат от въведените мерки.

Естония – Границите на страната са затворени. Само граждани на Естония и жители на Естония с разрешение за пребиваване или право на пребиваване могат да влизат в страната, включително притежателите на така наречените „сиви паспорти“ - живеещи в Естония неестоноговорящи, най-често граждани на Русия. Международният превоз на стоки, включително за хранителни и медицински стоки, е разрешен за влизане в Естония.

Португалия – От 19 март за военните полети са наложени рестрикции, идентични с тези за гражданските. Всички, извършващи полети, военни екипажи ще бъдат изолирани от останалата част от населението и подложени на наблюдение. Ограничават се до абсолютно минималното необходимо техническите кацания на чужди военни въздухоплавателни средства – за зареждане или почивка на екипажа, както и според капацитета на летищата. Чуждите екипажи също няма да могат да напускат военната зона и движението им вътре ще бъде ограничено със специална маркировка. Екипажите на военни полети от рискови страни и региони ще бъдат подложени на санитарно-медицински контрол.

Израел – Всички сухопътни граници от и към Израел са затворени. От 18 март влезе в сила забрана за допускане на територията на страната на чужди граждани. Изключения важат сама за следните категории пътници: граждани на Израел; лица с разрешено пребиваване; пребиваващи в Палестинската територия и членовете на техните семейства; дипломати и членовете на техните семейства, притежатели на карта за пребиваване в Израел.  Всички, които влизат на територията на Израел, хората които са били контактни със заразени лица, както и тези с температура над 38 градуса, задух/респираторни проблеми/кашлица, следва да останат под карантина, за период от 14 дни. Очаква се спиране на обществения транспорт.

Грузия - Грузия затвори границите си за чуждестранни граждани. Изключения важат за дипломати, хуманитарни случаи и карго-превози.  До 20 март полети до Грузия ще се осъществяват от турските авиолинии, след което остава ограничен брой авиолинии, сред които тези на Катар, Дубай, Беларус, като тенденция е да намаляват. Графикът на международните полети е достъпен през официалния сайт на грузинското Министерство на външните работи и подлежи на редовно актуализиране. Информация може да бъде открита на следния адрес: http://bit.ly/390Bh6j/.

Непал – За периода 20 март – 15 април се забранява влизането в страната на всички граждани от Европа, Западна Азия и Близкия Изток, Иран, Турция, Малайзия, Република Корея и Япония, в т.ч. и на транзитно преминалите през тях. Авиокомпаниите ще бъдат инструктирани да възстановяват в пълен размер самолетните билети на пътници по причини на рестриктивни мерки на правителството и да не начисляват такси в случай на промяна на датата. Визите на чужденци, които не могат да се върнат в родните си страни поради наложените им ограничения за пътуване, ще бъдат удължавани, ако бъде подадено заявление в рамките на срокове за издаване на визи (до 30 април 2020 г).

Спира издаването на визи при пристигане за всички чуждестранни граждани, в т.ч. и за притежателите на карта на непалец от чужбина (Non-Resident Napalise - NRN).  Всички чужденци с валидна виза за Непал при пристигане трябва да представят здравен сертификат с отрицателен тест за COVID-19, издаден максимум 7 дни преди датата на пристигане в Непал. Препоръчва се непалските граждани, пребиваващи в чужбина, да избягват неналожителни пътувания. На непалските граждани се препоръчва да се въздържат от пътувания до Китай, Иран, Италия, Република Корея и Япония, освен при крайна необходимост.

Всички разрешителни за алпинистки експедиции за пролетния сезон се отменят. Международното летище Трибуван в Катманду остава единствен отворен пункт за пристигане и заминаване в Непал. Всички чуждестранни граждани, влизащи в Непал, се поставят под самоосигурена карантина, а непалските граждани и непалците от чужбина (NRN) се поставят под домашна карантина за 14 дни. Чужденците с дипломатическа и официална виза се поставят под самоосигурена карантина за 14 дни. Чужденци с бизнес, учебна и работна виза, завръщащи се в Непал, подлежат на престой в самоосигурена карантина за 14 дни. Непалските граждани, пристигащи от или през страни с повишен риск на COVID-19, задължително се поставят под 14-дневна карантина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK