МОСВ: Камиони от Италия не вкарват боклук за горене през "Кулата"

Снимка: Фейсбук

Министър Димитров разпореди спиране на проверки по фалшиви сигнали

Шофьор сигнализира, че през "Кулата" преминават камиони с боклуци за изгаряне в България, МОСВ отговори:

По повод сигналите за извършен внос на отпадъци от Италия през ГКПП „Кулата“ през миналия четвъртък и петък и разтоварването им за изгаряне в ТЕЦ „Бобов дол“ Министерство на околната среда и водите (МОСВ) заявява, че в Националния координационен център, създаден към МОСВ именно с цел да се проследяват тези видове отпадъци, подобна информация не е подавана нито от Агенция „Митници“, нито от съответната Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

Нещо повече, с цел засилване на контрола, миналия петък лично министърът на околната среди а водите Емил Димитров и директорите на дирекции „Управление на водите“, „Управление на отпадъците“ и „Опазване на чистотата на въздуха“ бяха на посещение в ТЕЦ „Бобов дол“, при което провериха и площадката за съхранение на отпадъци. Беше констатирано, че предприятието в момента не получава нито отпадъци, нито въглища, тъй като е в планов ремонт и нито една от мощностите му не работи.

През последните две седмици зачестиха случаите на разпространяване на фалшиви новини, целящи създаването на невярна информация. Такъв беше и случаят с разпространената „новина“ за изпускане на яз. Ивайловград с цел да се възпрепятства бежанска вълна. Смятаме, че подобен род фалшиви сигнали и новини, които се разпространяват в публичното пространство в условията на извънредно положение, целят всяване на паника и допълнителни притеснения сред гражданите на Република България.

В тази връзка, по разпореждане на министър Емил Димитров, докато трае обявеното извънредно положение, служителите на МОСВ и неговите регионални структури няма да бъдат ангажирани с извънпланови, спешни проверки по очевидно фалшиви и манипулативни сигнали, с което се поставя ненужно в риск здравето и живота на служителите. Трябва да се има предвид, че в тези проверки участват и други институции, което пречи на основната им работа по време на извънредна ситуация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK