Стихове, цветя и китара край паметника на Биньо Иванов на 81-я рожден ден на поета

Снимки: Читалище "Асклепион" - Кюстендил

Джулия Андонова и Ева Гоцева четоха стихове, които Александър Стоименов съпровождаше на китара

Това, разбира се, не са масови събития и не са пиар акции - шепа приятели и близки дойдоха при паметника на Биньо Иванов да почетат годишнината от рождението на поета. Какви стихове би писал днес този духовен бунтар, чиято поезия шокираше преди 4-5 десетилетия в тоталитарната държава, как перото му би реагирало сега на това, което се случва  в българското общество и което отвръща все по-гневно народа от властта?

Колцина в днешното време знаят всъщност кой е Биньо Иванов, колцина се интересуват от поезията му и са прочели или чули поне един негов стих? А и за какво им е? Изпълнен с презрение към масовките и културния камуфлаж, той би се усмихнал съучастнически за чашата вино, която бе оставена на рождения му ден на паметника, който всъщност е просто едно колело от магма от Везувий, мачкало хартиената каша във фабриката в родното му Бараково.

Учителката Ива Фердинандова – някогашната класна на сина на поета Митко Бинев, донесе цветя, Джулия Андонова и Ева Гоцева четоха стихове, които Александър Стоименов съпровождаше на китара, Севделин Атанасов снимаше, Здравко, Емилия и още неколцина съпреживяваха мъгливата януарска привечер.

После всички спазиха традицията „на чаша вино за Биньо“. През деня председателят на читалище „Братство“ Иван Андонов увери, че в скоро време ще бъдат премахнати неуместните пейки и циментовото кошче за боклук, поставени точно пред паметника на поета, така че не се наложи да се прави подготвяната подписка до Общината. Това е. И не е съвсем малко – като се има предвид, че не е нито за отчитане на дейност, нито за вдигане на шум.

Просто беше рожденият ден на Биньо Иванов – поетът,  роден в книжната фабрика в Бараково и преживял най-активните си житейски и творчески години в Кюстендил, чиято поезия изучават в някои от престижните университети в Америка. Беше и хубав повод Митко да почерпи за раждането своя втория внук Асен – третият правнук на поета, сподели Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK