Посланиците на Мароко, Палестина, Алжир и Йемен подават ръка за сътрудничество с Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча

Снимка: Infomreja.bg

Посланиците на Мароко, Палестина, Алжир и Йемен и представител на посолството на Саудитска Арабия вчера проведоха в Гоце Делчев опознавателна среща с кметове и заместник-кметове на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, на която добиха представа както за развитието на региона, за туристическите и културните даденостим, така и за възможностите за съвместен бизнес и търговия на стоки с предприемачи от техните държави. На форума присъстваха и представители на двете религии в региона - отец Георги от Неврокопската света митрополия и мюфтията Айдън Мохамед, които първи приветстваха гостите и домакините и благословиха начинанието.  

Посланиците пожелаха на един следващ етап да се запознаят на място с реалностите и възможностите за безнес отношения, а местните бизнесмени и кметовете поискаха да бъдат проведени срещи на ниво ресори с предприемачи от двете страни. Дипломатите от своя страна не скриха интереса си да разгледат индустриалната зона на Гоце Делчев, както и предприятията за дървообработка, животновъдни ферми, мандри и други в региона. Не скрит бе и интересът към тютюнопроизводството. Гостите обещаха да предадат на Търговските си палати да организират форуми в интерес на инвестициите и търговията в тези области.  

От своя страна посланикът на Палестина - д-р Ахмед Ал Мадбух, който е акредитиран като извънреден и пълномощен посланик на Палестина в Република България на 21. януари 2009 г. и провъзгласен за доайен на дипломатическия корпус у нас от 2014 г., заяви притесненията си, че арабските бизнесмени срещат големи трудности за инвестиции и търговия в България.  

„Бизнесът и от двете страни трябва да настоява инвестиционното законодателство да бъде коригирано включително и в частта по отношение на издаването на визи. Системата възпрепятства арабските бизнесмени да влезнат в България, а във вашата страна има огромни възможности за инвестиции. Ролята на посолствата е само да отворят пътя, и ето, че днес ние правим именно това. Вече се правят положителни стъпки от сегашното правителство за подобряване на отношенията на България с арабските страни, което ни дава надежда, че традициите ще бъдат възстановени скоро и ще можем свободно да търгуваме и инвестираме“. Мадбух заяви конкретните си забележки, притесненията и страховете на бизнесмените от арабските страни да инвестират в България, като посочи, че сред тях са изискването за минимум 300 хиляди евро инвестиция и откриване на минимум 30 работни места, заедно със случаите, в които арабски инвеститори са обявявани като заплаха за сигурността на българската държава и са били арестувани, вкарвани в затвора и в последствие екстрадирани без да е доказвана тяхната вина.

На форума общините Гоце Делчев и Гърмен бяха представлявани от кметовете си Владимир Москов и Минка Капитанова, а Хаджидимово и Сатовча от заместниците на Людмил Терзиев и Арбен Миминов, Димитър Баханов и Румен Орачев.

 „В община Гоце Делчев при интерес от страна на инвеститорите ние им осигуряваме добър климат, помощ и всякакъв вид съдействие. Макар и малък градът ни е жив и с много млади хора, училищата и детските градини както в града, така и в населените места в общината ни са пълни и дори строим нови такива за задоволяване на потребностите от училища и детски заведения. Имаме добре развито селското стопанство, животновъдство, туризъм, археологични паметници, пазим традициите и културата в региона ни, както имаме и добро сътрудничество със съдените ни държави Гърция, Македония и Турция. Работим с тях по различни програми. Промишлените ни предприятия също са работещи“, заяви на срещата кметът Москов.  

„Богатството на община Гърмен са хората. Не можем да се похвалим с много промишлени предприятия. Полагаме усилия за развитието туризма тъй като сме богати на минерални извори и отлични условия за развитие на спа туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, както и завидно историческо наследство със запазени бит и култура“, бе краткото представяне от кмета Минка Капитанова.  

Заместник-кметът на Сатовча - Румен Орачев, представи общината си като една от най-големите в региона и като притегателен център с културно исторически обекти - римски мостове, светилища, с красива природа,  добре развиваща се текстилна и шивашка промишленост, земеделие,  животновъдство, дърводобив, добив на скално облицовъчни материали, 14 детски градини, 4 гимназии, много реализирани студенти и др.  

Зам.-кметът на Хаджидимово - Димитър Баханов, пък наблегна, че в неговата община, която е със смесено население, прекрасно си съжителстват християни и мюсюлмани. Той наблегна, че при тях също е добре развито земеделието, животновъдството, обувната и текстилна пропишленост, като заяви, че в тези посоки възможностите за сътрудничество са големи.

И четиримата управници поканиха посланиците да посетят общините им за да се запознаят на място с всичко, което им бе представено за да могат в следващи стъпки да проправят път за съвместен бизнес в региона.

До късния следобед на чаша вино и марокански чай, приготвен на място, продължиха неформалните разговори на кметовете и бизнеса с гостите -дипломати на фона на подредена изложба с творби на местни представители на изкуството и най-добрите фолклорни изпълнения на читалищни групи от Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча.

Срещата с посланиците у нас бе инициирана по идея на БАФЕВРО – асоциация за българо-африканско и европейско сътрудничество. Тя премина под мотото „Пирино-Родопския край - БАФЕВРО

„Много често посрещаме посланици от различни държави, обясняваме им какви са възможностите за бизнес развитие в региона и си оставаме само с добрите намерения. Надявам се след тази голяма среща да има конкретни резултати в сферата на бизнесотношенията“, обобщи кметът на Гоце Делчев. 

ОЩЕ СНИМКИ ВЪВ ФОТО МРЕЖА 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK