Двудневен традиционен събор стягат в Балдево по случай 114 години от Илинденско-Преображенското въстание

Снимка: Infomreja.bg

Трескава подготовка кипи в чисто българското и патриотично гърменско село Балдево за организацията за предстоящия двудневен традиционен събор по случай 114-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Най-нетърпеливи и стриктни заради изявата си са децата на Балдево. Те всеки ден провеждат репетиции под ръководството на кмета Илиана Гюрнева, която полага невероятни грижи за подрастващите.

Съборът в Балдево ще се проведе на 28-и и 29-и юли, като през първия ден жителите и гостите на селото в местността „Горичката“ ще се радват на празника, хубавата природа и на прекрасните изпълнения на гоцеделчевската народна певица Мария Христова.

В събота от 19 часа празникът ще продължи с литургия в памет на загиналите във въстанието пред паметника на „Горичката“, след което от 20 часа съборяните ще се насладят на изпълненията на чаровната Боряна Карпузова и на рецитала на децата от Балдево.

Тържествената заря по случай годишнината от Илинденската епопея е предвидина за малко преди полунощ, а след това веселието и настроението ще бъдат предадени в ръцете на поп фолк изпълнителката Мариана и групата сръбски изпълнители, които ще бъдат също гости на събора в Балдево. 

По времето на традиционния събор жителите на Балдево почитат и своите местни герои. Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) населението на Балдюво брои 325 души, всички българи. 

През месец април 1903 г. в сражение с турската войска загиват 58 комити и местни жители. Османската армия извършва тежки издевателства над местното християнско население.

Ружа Маркова загива от турски куршум, понесла своето дете. Село Балдево е напълно опожарено. След сражението загиналите са погребани в гробищата на селото. Изчезват 12 фамилии. При избухването на Балканската война в 1912 година четирима души от Балдево са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

 

Илиана Гюрнева - кмет на село Балдево, снимка: Личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK