Училището в Хаджидимово за поредна година спечели финансиране по "Еразъм+"

Това е седмият международен проект, в който участва СУ "Никола Вапцаров"

За поредна година СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово, спечели финансиране за работа по проекти по програма Еразъм+, Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“, проекти за „Партньорства за училищен обмен“. 

През миналата учебна училището започна работа по два проекта. А през тази спечели финансиране по още един нов по европейската програма Еразъм+, проекти само между училища. 

Проектът е със срок за изпълнение от 2 години. Партньори по проекта са шест училища от следните градове: Хаджидимово (България), Никсар (Турция), Лозово (Северна Македония), Канедо (Португалия), Вулкан (Румъния) и Вилануева де ла Серена (Испания). 

"Бюджетът е на стойност 20 001 евро. Темата на проекта е „On a tous une place au soleil“ /„Всички имаме място под слънцето“/. Надяваме се, че чрез него ще създадем положителна нагласа на учениците към учебния процес. Удоволствие бе цялата дейност по кандидатстване, подготовка на документацията и кореспонденция с училищата партньори по проекта и Центъра за развитие на човешки ресурси (ЦРЧР), да бъде осъществена от мен", коментира Заприна Глушкова - старши учител по български език и литература. 

„Еразъм+“ e eвропейска програма за образование, обучение, младеж и спорт, която стартира през 2014 г. Тя е създадена, за да подкрепя дейностите в сферата на: училищното образование, висшето образование, професионалното образование и обучение, образованието за възрастни, младежкия сектор, като има за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, насърчава заетостта и поставя акцент върху борбата с младежката безработица.

В България националната структура за управление на европейски образователни програми е Центърът за развитие на човешки ресурси (ЦРЧР):

"Шест държави, шест училища са свързани с този амбициозен проект, който се отнася до насърчаване на толерантността към един по-добър свят, за мястото на всеки под слънцето. Преживява се повратна точка в историята, дълбоката промяна и интеграцията на нашите ученици е неизбежна. Всеки от нас се занимава с търсенето на решения на произтичащите социални проблеми", информира Заприна Глушкова.

Достатъчно е да се гледа към бъдещето в единство, с положителен дух, за да се види, че успешното интегриране на децата в образователната система е в полза на всички. Образователните цели на проекта „Всички имаме място под слънцето“ имат за цел да засилят самочувствието на децата, да повишат осведомеността за борбата срещу насилието в училище.

"От образователна гледна точка откриването на богатството на другите култури отваря ума към толерантност и уважение към другите. Посещенията и обученията ще дадат възможност на нас, учителите, да подобрим методите и управлението в клас. Това би могло да помогне за установяване на социалните и професионални взаимоотношения на учителите. Очаква се този проект да има положително действие върху ежедневния работен климат на участващите училища чрез придаване на повече смисъл на ученето, очаква се учениците да изградят положителни връзки сред връстниците си", каза още Заприна Глушкова.

Това е седмият международен проект, в който участва СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, като и седемте са изготвени от нея и са под нейна координация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK