Лятната превантивна програма „Аз избирам доброто“ приключи

Снимки: ОКБППМН - Гоце Делчев

И тази година ОКБППМН в Гоце Делчев осмисли и разнообрази ваканцията на децата

Завърши седмата лятна превантивна програма „Аз избирам доброто“ на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Гоце Делчев. Нейната цел е пълноценното оползотворяване на свободното време на децата през  ваканционните месеци. За постигането и бяха създадени 13 клуба със съвсем различен предмет на дейност – четене, писане, спортуване, рисуване, туризъм, фотография…

За това, че инициативата на Комисията с председател Валери Сарандев и секретар Анета Вълева е полезна и желана, говори фактът, че броят на участниците в програмата расте и много деца се записват в едни и същи клубове всяко лято.

Клуб „Добро сърце“  напълно оправда името си. Достатъчно е да споменем за посещението на неговите членове в Дома за стари хора в града, за честването на рожден ден на дете в Кризисния център, за разсаждането на цветя, за раздаването на вода в жегата и така нататък.

„Децата имат потребност да правят добро. Моите наблюдения са, че най-много им харесва да помагат на хора с различен социален статус или лишени от близки“, споделя ръководителката на клуба Габриела Ташкова.

Клуб „Сръчни ръчички“ даде възможност за развитие на творческите способности на децата. По време на заниманията те изработиха различни предмети от обикновени и рециклирани материали.  Картички, кошнички от хартия, книгоразделители, моливници, рамки за снимки са само част от предметите, които малките сръчковци сътвориха през лятото.

Децата, които се интересуват от историческото минало на града и района, се записаха в клуб „Приятели на музея“ и активно се включваха в тематичните занимания. Те се запознаха с интересни експонати, анализираха снимки и други документи, съхранени във фондовете на музея. Участието им във викторини, гледането на филми, включването в опознавателни ситуации като „търсене на съкровища“ обогатиха знанията им по история, краезнание, бит и култура.

С историческа опознавателна насоченост бяха и посещенията, осъществени от клуб „Туризъм“.

Интерес у децата предизвикаха праисторическото светилище „Градище“, сеизмичната станция над Мосомище, вековните чинари в Гърмен, манастирът „Свети Георги“ и зоопаркът край Хаджидимово, водопадите по пътя за Делчево, паркът „Танцуващи мечки“ над Белица.

С много положителни емоции беше свързано участието на децата и в клуб „Риболов“.  Във водоемите над Гоце Делчев те ловяха шаран, костур, червеноперка, бял амур. Освен да ловят риба, те се учеха на уважение към природата и животните, на  дисциплина, търпение и самоконтрол.

По-голям от миналата година беше интересът и към клуб „Баскетбол“, в който се записаха над 80 деца. Те бяха разделени на две групи – по две тренировки на седмица в спортната зала на ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

Друг предпочитан клуб е „Киномания“. В него малките зрители  гледат анимационни филми, съобразени с тяхната възраст – „Малката русалка“, „Аладин и вълшебната лампа“, „Ледена епоха“ и др. След всяка прожекция  съответният филм се анализира, като се търсят поуките в него.

Много полезен за децата е и клуб „Забавно лятно четене“, който развива любов към книгата.  Предпочита се четенето на открито , а при лошо време сбирките се провеждат  в библиотеката при читалище „Просвета“, с чийто фонд малките читатели имат възможност да се запознаят.

А клуб „Млад журналист“ дава възможност на желаещите да опитат перото си в областта на различни журналистически жанрове.  Децата, които редовно посещават заниманията, напредват не само по отношение на творческото  писане, но и на правописната култура. Най-добрите материали, написани през това лято, бяха интервю от пожарникар в Гоце Делчев и очерк за центъра на града.

Интересни и полезни за децата бяха и клубовете „Приятели на природата“, „Рисуване“, „Фотография“ и „Латино  фитнес“.

Клубно лято „Аз избирам доброто“ е вече утвърдена традиция в Гоце Делчев. Традиция, която постоянно се обогатява за доброто на децата!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK