Гражданите могат да сменят личните си документи предсрочно

Снимка: Infomreja.bg

През 2020 година изтича срокът на валидност на 18 592 лични карти

От края на миналата година започна приемът на заявления в сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Кюстендил и звената в районните управления в Дупница, Бобов дол и Рила за предсрочна подмяна на личните документи на гражданите.

През 2020 година изтича срокът на валидност на 18 592 лични карти, 8 165 паспорта и 12 271 СУМПС, за да се спести време на гражданите, напомняме, че могат да сменят документите си предсрочно.

1. Заявление за подмяна на български личен документ може да се подаде преди изтичане на срока на валидност.

2. Гражданите с постоянен адрес на територията на Кюстендилска област могат да подават заявление за лична карта или паспорт с обикновена услуга във всяко от звената:

- сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Кюстендил

- звено БДС в Районно управление град Дупница;

- звено БДС в Районно управление град Бобов дол;

- звено БДС в Районно управление град Рила.

3. Гражданите, притежаващи валиден български електронен подпис, могат да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт по електронен път, чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg .

4. Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Кюстендил има готовност за организиран прием на заявления с цел намаляване на времето за обслужване, като може да посетят отделни населени места с мобилна биометрична станция и заявленията за лични карти и паспорти да бъдат подадени на място.

На гражданите, навършили 58 години се издават безсрочни лични карти.

Напомняме на гражданите, че българските лични документи подлежат на връщане – паспортите се връщат в звената БДС до 3 месеца след изтичане на срока им на валидност. Личните карти се връщат при получаване на новата, а при изтичане на валидността й срокът е до 30 дни за подаване на документи за нова. Неспазването на тези изисквания се санкционира с глоба от 20 до 150 лв.

Личните документи се издават по постоянен адрес на гражданите. При смяна на постоянен адрес или промяна в имената гражданите са длъжни до 30 дни да сменят и личните си документи.

От ОДМВР - Кюстендил, напомнят: Вижте, срока на валидност на личните си документи. Ако в едномесечен срок след изтичане на този срок не е заявено издаване на нова лична карта, се налагат глоби от 20 до 150 лв.

За улеснение на гражданите и допълнително възникнали въпроси гражданите могат да се обаждат и на тел. 078 557 266, както и към служителите на гишетата в сектор БДС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK