Над 1700 дка залесява ЮЗДП през 2015 г.

снимка: infomreja.bg, архив

Над 1700 дка ще бъдат залесени тази година на територията на Югозападното държавно предприятие, като 1441 дка от тях ще бъдат засадени през пролетта.

Въпреки неблагоприятните природни условия, които затрудниха и забавиха работата в горските разсадници, изваждането и съхранението на фиданките приключи и кампанията вече е в ход. До момента са залесени 410 дка.

През есента на миналата година като предварителна дейност беше извършено почистване и подготовка на почвата на площ от 1369 дка.

И тази година усилията са насочени приоритетно към по-бързо възстановяване на засегнатите от пожари и съхнене горски територии. Затова 41% от залесяванията са върху освободени терени след пожар, а 31% - върху почистени площи след настъпили повреди от други природни въздействия.

Ускореното възстановяване на тези територии ще допринесе не само за подобряване на околната среда. Очаква се с включването в лесокултурните дейности да се постигне и благоприятен социален ефект чрез създаването на нови работни места в малките населени места, където процентът на безработица е много висок.

По-големи залесявания на площ над 100 дка се предвиждат в държавните ловни стопанства „Осогово” - Кюстендил и „Дикчан” – с. Сатовча и в държавните горски стопанства в Гоце Делчев, Гърмен, Елешница, Места, Пирдоп и София.

1 200 000 фиданки са произведени в горските разсадници на Югозападното държавно предприятие за тази основна дейност.

От тях 42% са от иглолистни видове – предимно бял, черен бор и смърч. При широколистните приоритетно се залага на местните видове, сред които са всички разновидности на дъба, явора, планинския ясен, липата, гледичия и бяла акация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK