Над 150 участници се включват в първия по рода си лекоатлетически пробег „Дупница Рън“

Снимки: Община Дупница

Между 150 и 200 участници се очаква да се пуснат в лекоатлетическия пробег "Дупница Рън", обявиха на пресконференция днес организаторите. Пред медиите говориха Антон Бонов от Българската федерация по лека атлетика, треньорката по бягане и бивша състезателка Йорданка Янкова и Тодор Петков - Началник отдел "Образование и спортни дейности" в Община Дупница.

"За община Дупница бе и е удоволствие да станем част от тази програма на БФЛА. Надяваме се, че всяка година ще бъдем домакини на един такъв старт. Благодари на БФЛА за гласуваното доверие. Като едни от организаторите - сме направили всичко, което е необходимо за безпрепятственото провеждане на състезанието", каза Петков.

"Сред участниците ще бъдат и две от най-големите ни имена в този спорт - Милка Михайлова и Димчо Мицов, които ще участват в дългата дисциплина. Записването продължава и ще дойдат състезатели и от други градове", категоричен бе Бонов.

"Идеята на тези пробези е да се съчетае популяризирането на бягането с представянето на забележителностите в даден регион. Дупница е имала в годините много силни състезатели в бяганията, но последните години се забелязва затишие. Надявам се, че с този старт, а и със следващи такива, които ще се организират да върнем отново интереса към този спорт", обясни Янкова.

"8,22 км е трасето по направлението пл.Свобода - Самораново и старт ще бъде даден в 10 часа в неделния ден. Тръгва се от центъра, през Спортна зала, Градска градина, Ловен дом, Резервоарите в Дренски рид, след което се продължава по черен път... Трасето е пресечено и много интересно за състезатели", обясни Янкова.

"Практиката на БФЛА е да не взема такси за участниците от градовете-домакини, които се включват в състезанията. Така че, няма никакъв проблем, всеки който желае роден преди 2005 година да се включи. Вече има 10 регистрации от дупничани, но очаквам да бъдат още повече. Говорим за любители на бягането. Осигурен е награден фонд за първите 6 в класирането при мъжете и жените, а за всички, които успеят да финишират, без значение от класирането им, ще бъдат осигурени специални медали. Записвания могат да се правят, както на сайта на състезанието, така и на място в сградата на Община Дупница в съботния ден от 10 до 19 часа", допълни Бонов.

Късата дисциплина "1 миля" ще стартира 5 мин. след масовия старт и е изцяло за аматьори.

За малчуганите пък има осигурено занимание "Детска атлетика", което ще започне в 10,15 часа отново на площад Свобода.

В него ще се включат деца от Дупница, Благоевград, Перник, Сандански, София, като отново са осигурени награди от организаторите и спонсорите на надпреварата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK