Над 150 туристи от България и Македония покориха връх Тумба в Беласица

Снимки: Община Петрич

Над 150 туристи от България и Македония покориха връх Тумба в Беласица. Инициативата за Международния поход е на Туристическо дружество „Калабак” - Петрич, с подкрепата на Планинарско дружество „Ентусиаст” - гр. Струмица, Македония.

Походът се провежда за 18. поредна година. Снощи туристите нощуваха в местността Щаба, където беше направен палатков лагер, а преди година ТД „Калабак” постави на мястото дървени пейки и маси.

В планинския преход за трети път се включи и кметът на община Петрич, Димитър Бръчков. На върха, на който се пресичат границите на три държави, градоначалникът помоли за минута мълчание в памет на дългогодишния председател на петричкото туристическо дружество и основоположник на похода до връх Тумба – Григор Дремджиев.

Кметът Димитър Бръчков подари на туристите от съседна Македония икона на Свети Георги, закрилникът на Петрич, и знаме с герба на града.

„Традицията, установена преди толкова години, успява да приобщи планинари на различна възраст, затова пожелавам здраве, дълголетие на тази идея и много бъдещи съмишленици, които да я увековечат”, каза в приветствието си към участниците в похода кметът Димитър Бръчков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK