Над 15 000 на събора на тютюнопроизводителите в село Ваклиново

снимки: Община Сатовча

Над 15 000 души се стекоха в сатовчанското село Ваклиново за тридневния традиционен събор, който се проведе през почивните дни. Съборът съвпадна с честването на мюсюлманския празник Рамазан Байрам, което стана причина многобройните рамазанлии да се почерпят с топла скара и печени пилета.

В късния следобед вчера голямото празненство, което протече под патронажа на кмета на община Сатовча Арбен Мименов, бе закрито без особени инциденти и нарушения на обществения ред, както и без хранителни натравяния заради масовата консумация на месо и други продукти в големите жеги.

Полевите ресторанти и заведения бяха снабдени с хладилници и хладилни камери за запазване качеството на хранителните продукти. И през трите дни на събора оторизирани инспектори от Регионалната здравна инспекция осъществяваха почти непрестанен контрол. 

Кулминацията на събора във Ваклиново и тази година бе в събота вечерта, когато тържествата бяха официално открити от кмета Арбен Мименов, след което последва грандиозна заря.

За хилядите си фенове първата вечер пяха фолк дивите Роксана и Райна, а след тях на нощната дискотека под звездите почти до разсъмване се веселиха най-младите съборяни.

Депутатът Ахмед Башев и областният управител Муса Палев бяха официалните лица на дългата маса, на която по случай събора и празника Рамазан Байрам седнаха кметове, общински съветници, представители на администрациите от четирите общини Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча и още много гости.

Фолк изпълнителките Нелина, Мария Петрова, певецът Румен Родопски и повече от 15 самодейни състава от Ваклиново, Брезница, Доспат, Кочан, Сатовча, Слащен, Туховища, Вълкосел, Абланица и Гоце Делчев и през двата дни радваха многобройните съборяни с изпълненията си.

При голям интерес въпреки жегите преминаха и организираните спортни състезания по канадска борба и борба за жени свободен стил.

Цената за един търговски обект от 25 квадратни метра за полеви ресторанти в предните редици на събора край Ваклиново тази година бе 35 лева на ден, а за всички останали терени за сергии и атракциони - по 25 лева. Входната такса за лек автомобил бе 5 лева на ден, а за микробус - 10 лева.

Мероприятието всяка година се обезпечава финансово от спонсори, а със събраните такси се покриват наемите за наетите площи за провеждането на събора, хонорарите на гост изпълнителите и участващите самодейни групи.

След всеки събор рганизаторите правят и публичен отчет за разходваните средства.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "КАКВО ВИДЯ?"

 

 

снимки: Община Сатовча
снимки: Община Сатовча
снимки: Община Сатовча
снимки: Община Сатовча
снимки: Община Сатовча
снимки: Община Сатовча
снимки: Община Сатовча
снимки: Община Сатовча
снимки: Община Сатовча

КОМЕНТАРИ

xfaktor01:14 - 18.08.2013
niamashe liulki be hora ,apredi godini liulki da vidish.blagodaria za vnimanieto
ГРИГОР00:37 - 14.08.2013
45хил ИМАШЕ В СЪБОТА ВЕЧЕР.А В НЕДЕЛЯ ОКОЛО15хил
съборянин23:49 - 13.08.2013
Къде ги видяхте 15 хиляди души нали бях там най много 5 хиляди.А този събор от кога стана на тютюнопроизводителите нали беше в чест на Вергил Ваклинов защо смениха тематиката на събора.Границен полицай съм и съм възмотен.А тази година се навършват 60 години от смърта на Ваклинов.Защо не се спомена пред хората и поколенията с което запомниха този събор.Или е по лесно да ги баламосват само далаверата да върви.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK