Над 1300 състезатели от 40 държави участват в Осмото световно първенство по шотокан карате във Варна

Снимка: Ани Антонова, архив

От 28-и до 30-и април в зала „Черно море” във Варна се провежда Осмото световно първенство по шотокан карате. Организатор е Световната шотокан федерация /WSF/ с партньорството на Българската национална федерация карате /БНФК/ - департамент /направление/ шотокан.

WSF е създадена през 2007 г. с регистрация в Швейцария. В нея членуват 50 национални федерации и клубове. Дейността в областта на Шотокан карате на WSF е призната от Световната карате федерация /WKF/, която е носител на правата за развитието и на Олимпийското карате от 2016 г.

БНФК е официален и единствен /за България/ член на Световната карате федерация. БНФК в своята дейност и структура обединява клубове развиващи се в шест направления /стилове/ - шотокан, киокошин, годжу рю, вадо рю, шито рю и йошимон. В света има няколко световни федерации развиващи и организиращи състезания в стила шотокан карате.

Членовете на БНФК участват в дейността и състезанията на WSF, не само поради членството, но най-вече заради правилата, по които се организират и провеждат състезанията, а именно: правилата на Световната карате федерация и Олимпийското карате.

На тазгодишното световно първенство за всички възрасти във Варна участват над 1300 състезатели от 40 държави. От БНФК участват няколко клуба, развиващи стила шотокан чрез своите състезатели. 

В списъка са включени състезатели като Ивет Горанова, която е европейски шампион по карате за 2017 г. от София и носител на световната купа по карате за 2016 г. от Юмак, Хърватия. Тя е възпитаничка на КК „Петромакс”, а стилът, който тренира, е шотокан при сенсей Р. Русалинов, президент на клуба и вицепрезидент на БНФК.

Друга участничка е Ива Иванова от спортен клуб Будо-София с треньор Добрин Иванов. Ива е световна шампионка на този стил от световното първенство през 2016 г. в Полша. WSF избра Варна за домакин на Осмото световно първенство заради добрата регионална локация на града, наличието на летище, цените и не на последно място заради това, че е морската столица на България.

Официалното откриване на състезанието е днес, 29-и април, от 16,30 часа в зала „Черно море”. Входът е свободен. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK