Отборът на „ДГС Тетевен“ победи в състезанието за най-добър секач

Снимки: ЮЗДП

Най-добрите професионални дървосекачи станаха ясни след вече традиционното регионално състезание, организирано от Югозападното държавно предприятие. Надпреварата се проведе до хижа „Семково”, сред хубавите иглолистни гори в Рила.

Домакин бе „ДГС Белица”, което през далечната 1998 г. е организирало национално състезание. 

Участваха 12 отбора с 24 секачи от фирми, извършващи дърводобивна дейност в районите на Белица, Дикчан, Дупница, Елешница, Гоце Делчев, Гърмен, Добринище, Костенец, Кюстендил, Места, Самоков, Струмяни, Тетевен и Якоруда. Участниците мериха сили в четири дисциплини: смяна на верига на бензиномоторен трион, поваляне на дърво, комбинирано рязане и прецизно рязане.

Състезанието стартира след подробен инструктаж и приключи по-късно от предвиденото заради пороен дъжд, придружен от градушка, които станаха причина за прекъсването му. В късните следобедни часове стана ясно и класирането.

За втора поредна година представителите на „ДГС Тетевен” категорично спечелиха първото място в отборното класиране. Марин Иванов и Стоян Стоянов показаха отлични резултати в две от дисциплините – поваляне на дърво и комбинирано рязане. Така двамата ще представят ЮЗДП на националното състезание за дървосекачи, което ще се проведе на 19-20 юни в Учебно-опитното горско стопанство „Бързия”. На второ място се класира отборът  на „ДГС Дупница”, а трети останаха представителите на „ДГС Места”.

Отличник в дисциплината смяна на верига за поредна година е Ахмед Дебърски от „ДГС Дупница”, следван от Марин Иванов – „ДГС Тетевен” и Ибрахим Лешков от „ДГС Якоруда”. Миналогодишният победител в най-трудната дисциплина – поваляне на дърво, Яшар Воруков този път се класира втори, а трети остана Фаик Лютвиев от „ДЛС Дикчан”. Най-много точки в прецизното рязане записа Филип Демиров от „ДГС Гоце Делчев”, следван от Стоян Стоянов от „ДГС Тетевен” и Али Мизур от „ДГС Места”. В комбинираното рязане Иван Златанов от „ДГС Белица” остана трети, след двамата представители на „ДГС Тетевен”.

Победителите получиха специални отличия, осигурени от спонсорите, и  парични награди и грамоти от организаторите. „Трудът на хората в дърводобива не е оценен достатъчно от обществото и от нас. А е важно да повишаваме и квалификацията им”. Това каза директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, който поздрави всички участници за доброто представяне и връчи наградите на отборните победители. Класиралите се в отделните дисциплини бяха наградени от зам.-директора на ЮЗДП инж. Димитър Димитров и инж. Ваня Каменова - член на Управителния съвет на предприятието.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK