Над 11 хиляди лева бяха събрани от благотворителния концерт и базар "За повече жадувани бебета в Дупница"

Снимки: Община Дупница

Над 11 хиляди лева бяха събрани от благотворителния концерт и базар, който бе под надслов "За повече жадувани бебета в Дупница". Той се проведе снощи в спортната зала на града и събра стотици дупничани.

Сред гостите на концерта бяха pредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева, депутатите Радослава Чеканска и Кирил Калфин, областният управител Виктор Янев и заместникът му д-р Матей Попниколов, зам. -кметът Крум Милев, общински съветници, както и повечето семейства, които през последните 6 години са получили финансова помощ за ин витро процедури.

Концертът и базарът се проведоха под егидата на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев и pредседателят на ОбС Емил Гущеров със съдействието на фондация "Искам бебе".

Караянчева е патрон на инициативите на фондацията и от години работи за каузата им - подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми.

Тя пристигна час преди концерта и проведе среща в сградата на общинска администрация с инж.Чимев, който й подари „История на Дупница“ с послание: „Да пази и съхранява българския род, култура и история“.

„Благодаря, че имам възможността в навечерието на най-светлите християнски празници да бъда тук с вас на това събитие, което е в помощ на живота, в помощ на децата, в помощ на тези семейства, които очакват дългоочакваната вест, че ще имат детенце. Благодаря на Фондация „Искам бебе” за инициативата „Ангел на добродетелите”, за награждаването на онези благородни хора, които дават своята помощ това да се реализира. Искам да благодаря на инж. Чимев и на инж. Гущеров за това, което правят и в Дупница.

Благодаря и на всички вас, защото всяка протегната ръка в един такъв тежък момент, дори и най-малката сума, която е дадена, е в помощ на една благородна кауза. Аз съм убедена, че всяка такава малка стъпка, която правим, като днешната, и във всеки един град, където има такъв сърцат кмет, там, където можем да помогнем и ние като държава, ще помагаме. Защото държавата, заедно с общините, могат да бъдат една много голяма сила в помощ на семействата с репродуктивни проблеми", обърна се към зрителите в залата Караянчева.

"Всички знаете повода за това наше събиране. Една идея, която в Дупница битува от 6 г., а фондация „Искам бебе” – може би повече от 10. Имаме над 25 дечица, а очакваме и още. Подпомагането на семейства и двойки е едно от малките неща, за които съм сигурен, че е въпрос не на желание, а дълг. Позволете ми от мое и ваше име да благодаря на Караянчева вече като на човек, която лично е ангажирана с тази идея от години.

Вярвам, че всеки от нас с малкото, което правим в тази посока, допринасяме за най-голямото щастие в човешкия живот. Какво по-хубаво на този свят от това майката да чуе детския плач, а таткото да прегърне своята рожба", каза инж.Чимев, който е свързан с тази идея и сантиментално – това е първият Правилник, който внася в ОбС и впоследствие утвърждава като кмет през 2011 година.

"В последно време се проведоха много благотворителни каузи в Дупница, които обединиха всички ни за каузите си. Успяваме заедно досега, успяваме и днес да се отзовем и да помогнем на семейства с проблеми. Вярвам, че ще продължим да се отзоваваме, когато трябва да подадем ръка на наши съграждани", посочи Гущеров.

Следващата седмица ще стане ясно колко семейства ще бъдат подпомогнати за извършване на ин витро процедури, обясни председателят на фондация „Искам бебе” Мария Янева. "Ще бъдат подпомогнати семейства, които не могат да получат финансиране от Центъра за асистирана репродукция", допълни Янева, която благодари на всички за подкрепата.

В концерта се включиха Люси Дяковска, София Илиева – солист на Ансамбъл „Филип Кутев”, Lexi Lalex, ТС „Зора” и „Фолкфитнес” при НЧ „Зора 1858”, ФТА „Рила”, Школа по художествена гимнастика, „Денс Машийн” и „Фантастик Денс”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK